Britanski model i starleta Katie Price otkrila je da joj je dijagnosticiran poremećaj pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) i da za to prima terapiju. Reality zvijezda je priznala da sada pokušava razumjeti na koje je načine poremećaj utjecao na njezino ponašanje i odluke koje je donosila u prošlosti. Tvrdi da nikada nije osjećala da će za svoje loše postupke snositi sankcije, a sada i razumije zašto.

'Mrzim etikete, ali sada smo i moja mama i ja razgovarale s liječnicima i ona je napokon shvatila zašto sam u prošlosti radila neke stvari, zašto se ponašam tako kako se ponašam, zašto sam takva kakva jesam. To nije zato što ne slušam druge i ne prihvaćam njihovo mišljenje, jednostavno je nešto u meni... Sad mi je bolje, uz terapiju sam se naučila suzdržati od nekih stvari, slušati i razmišljati o tome što drugi ljudi govore – možda su u pravu, možda nisu u pravu, ali sada mislim na posljedice. To nije postojalo u mojoj glavi - posljedice, pitanje što bi moglo poći po zlu... Sada sam naučila. Trebalo mi je 45 godina, ali još uvijek sam tu – objasnila je kontroverzna starleta i dodala da ju je njezino ponašanje dovelo u situacije koje su izazvale 'nepotrebnu dramu i stres'.

Naime, Katie se u prošlosti podvrgnula brojnim estetskim operacijama, unatoć upozorenjima da je pretjerala i da je vrijeme da pripazi na zdravlje, a u jednom je trenutku priznala i da pati od tjelesnog dismorfnog poremećaja. Riječ je o zaokupljenosti umišljenom ili malom estetskom manom koja izaziva značajnu uznemirenost ili ometa društveno, profesionalno ili drugo djelovanje.

Ova majka petero djece - Harveyja (21), Juniora (18), Princess (16), Jetta (10) i osmogodišnjeg Bunnyja – na ADHD je posumnjala krajem prošle godine i posjetila je liječnika koji joj je potvrdio dijagnozu. Iako uzrok ADHD-a nije poznat, pokazalo se da se često javlja kod djece koja ovaj poremećaj već imaju prisutan u obitelji.

SIMPTOMI ADHD-a kod odraslih:

1. Nepažnja: Osobe s ADHD-om mogu imati poteškoća s obraćanjem pozornosti na detalje, slijeđenjem uputa ili dovršavanjem zadataka. Mogu zaboraviti važne sastanke ili rokove, lako im odvratiti pozornost ili imati problema s fokusiranjem na jedan zadatak.

2. Impulzivnost: Impulzivnost je još jedan uobičajeni simptom ADHD-a kod odraslih. Osobe s ADHD-om mogu djelovati bez razmišljanja, prekidati druge u razgovoru ili se ponašati rizično. Također se mogu boriti sa samokontrolom i imati problema s upravljanjem svojim emocijama.

3. Dezorganizacija: Odrasli s ADHD-om često se bore s organizacijom i upravljanjem vremenom. Mogu zaboraviti važne sastanke ili zadatke, lako ih preplave višestruke odgovornosti ili imaju problema s određivanjem prioriteta u svom poslu.

4. Nemir: Osobe s ADHD-om mogu biti nemirne ili imati problema s mirnim sjedenjem dulje vrijeme. Ovaj nemir može biti posebno problematičan u tihim ili strukturiranim okruženjima, poput radnog mjesta ili na sastancima.

5. Emocionalna disregulacija: Odrasli s ADHD-om mogu doživjeti intenzivne emocije ili imati problema s regulacijom raspoloženja. Mogu se lako frustrirati, razljutiti ili shrvati stresom. Važno je napomenuti da nemaju svi s ADHD-om sve ove simptome, a ozbiljnost simptoma može se uvelike razlikovati od osobe do osobe. Prepoznavanje simptoma ADHD-a kod odraslih presudno je za traženje učinkovitog liječenja i poboljšanje kvalitete života.

shutterstock_1404484607.jpg
Shutterstock Istraživanja pokazuju da ADHD ne nestaje s odrastanjem, od 50 do 80% djece koja pokazuju simptome tijekom djetinjstva pokazuje ih i kasnije tijekom života

SIMPTOMI ADHD-a KOD DJECE: 

1. ne obraća pozornost na detalje
2. ima poteškoće pri praćenju na nastavi
3. ne sluša kad mu se obraća
4. ne dovršava zadatke
5. ima poteškoće pri organizaciji
6. samo kratkotrajno ostaje nečemu posvećen, ubrzo odustaje
7. lako ga se omete
8. zaboravljiv je
9. često gubi stvari

Kada je u pitanju hiperaktivno dijete s elementima impulzivnosti, kod njega će biti prisutno sljedeće:

1. često pokazuje nemir prstiju (mora nešto prevrtati ili dirati)
2. ne može ostati miran
3. često ustaje i odlazi s mjesta (npr. u učionici)
4. učestalo trči, penje se (često bez nekakva cilja, samo mora biti u pokretu)
5. igranje uvijek uključuje buku
6. ne može dugo ostati tih, puno priča
7. brzopleto odgovara
8. često prekida druge
9. nestrpljivo iščekuje svoj red


Treba imati na umu da neće samo hiperaktivno dijete pokazivati navedene simptome. Većina će zdrave djece u nekom trenutku pokazivati brzopletost i kratkotrajnu posvećenost nekom zadatku, što često ovisi o razini interesa i potpuno je normalno ponašanje. Isto vrijedi i za hiperaktivnost – djeca će vrlo često imati više poleta i izdržljivosti od svojih roditelja, a neka djeca dodatno pršte energijom u odnosu na vršnjake. Takvo ponašanje nikako ne mora značiti da je u pitanju ADHD. Naime, ADHD kod djece ponajprije se prepoznaje po tome što otežava prilagodbu i normalno funkcioniranje u uobičajenim socijalnim situacijama, uključujući one kod kuće te one u školi. Uz poremećaj pažnje i hiperaktivnost kod djece, može se javiti i frustracija uz ispade bijesa, protivljenje i neposlušnost, pa čak i nasilnost.

katie price otkrila da ima adhd, ovo je 5 simptoma
Shutterstock Treba imati na umu da neće samo hiperaktivno dijete pokazivati navedene simptome

Izvor: mzss.hr, Poliklinika Mazalin