Iako su liječničke prognoze bile loše i nisu im davali nikakvu šansu da uopće prežive, ove su blizanke sve iznenadile. Zbog rijetke bolesti, djevojčice su nazvali i ‘staklene bebe’, a danas imaju pet i pol godina. Naime, njihove kosti su toliko krhke, da se mogu slomiti ako zakašlju.

Njihovi roditelji, Claire i Phill Mowforth boje se dotaknuti ih ili zagrliti, a za pedijatra je svaki njihov posjet stresan. Blizanke po imenu Amelia i Hope rođene su s rijetkim stanjem - osteogenesis imperfecta, odnosno ‘bolešću krhkih kostiju’.

Claire i Phill nekoliko su godina pokušavali osnovati obitelj. Napokon, umjetna je oplodnja uspjela -34-godišnja Claire nosila je blizanke. Budući su roditelji bili sretni sve do 13. tjedna trudnoće. Na ultrazvuku je postalo jasno da djevojčice dijele zajedničku placentu. Iako bi to moglo zakomplicirati tijek trudnoće, nije bilo razloga za paniku.

U 16. tjednu ultrazvuk je pokazao da su djevojčicama noge čudno isprepletene. Buduća majka je poslana u drugu bolnicu u Londonu, gde su otkrili brojne prijelome kod još nerođenih blizankinja. Postavljena im je dijagnoza - osteogenesis imperfecta ili bolest krhkih kostiju, a liječnik ih je upozorio da su male šanse da prežive. Među najčešćim posljedicama ove rijetke bolesti su problemi s disanjem, iskrivljenost kralježnice, krhkost kostiju i zuba, deformacija prsnog koša. Osim toga, velika je mogućnost da uopće ne budu rasle.

Bebe su rođene u 35. tjednu, a liječnici su upozorili roditelje da će biti teško izbjeći prijelome tijekom poroda. Jednoj od djevojčica, Ameliji, slomljeno je tijekom poroda pet rebara, imala je nisku porođajnu težinu, oko 2 kg i 297 grama, dok je Hope bila upola manja - imala je samo 900 grama.

Amelia se prilično brzo oporavila, a Hope je u 2. tjednu prestala disati, potom joj je dijagnosticiran visok krvni tlak, srčana insuficijencija i kronična bolest pluća.

Čak devet mjeseci roditelji su bili s djevojčicama više u bolnici nego kod kuće jer su dobivale infekcije i komplikacije na plućima.

‘Svaki put kad slome neku kost, nama se srce slomi’, izjavili su roditelji danas 5-godišnjih djevojčica za britanske medije. ‘Gledati ih kako pate je nepodnošljivo. U početku smo se bojali dodirnuti ih’, priča mama Claire.

Unatoč lošim liječničkim prognozama, djevojčice su žive, rastu i razvijaju se. Kada narastu, vjerojatno će biti podvrgnute operaciji kojom će im ojačati i ispraviti noge.