Što se tjelesnog izgleda tiče, kažu studije, djeca od jednog roditelja najčešće nasljeđuju oblik nosa, područje oko usana, oblik i visinu jagodica, kutove očiju i oblik brade, dok područje između obrva često mogu biti kombinirane osobine oba roditelja.

Iako majčini geni čine 50% djetetove DNK, a očevi geni ostalih 50%, muški su geni mnogo agresivniji od ženskih pa su obično istaknutiji. Dakle, prema istraživanjima, u DNK djeteta 40% je aktivnih ženskih gena, a 60% je aktivnih muških gena.

No ono što se ne događa često da dijete roditelja koji imaju tamnu kosu bude crvenokoso i ima pjegice po licu. Ni otac ni majka nemaju vidljivo naslijeđen crveni pigment kose. Je li dijete naslijedilo crvenu kosu od nekog dalekog rođaka ili je došlo do neke genske mutacije?

Glavni gen, koji je u osnovi crvene kose jest receptor melanokortin 1, protein koji ima ulogu u sintezi pigmenta. Ovaj gen ima nekoliko verzija, od kojih je jedan povezan i s crvenom bojom kose.

crvenokoso dijete na livadi
Shutterstock 

Crvena boja kose je recesivna osobina, što znači da će samo oni koji dobivaju dva crvenokosa gena, jedan od majke i jedan od oca, imati crvenu kosu. U slučaju da je jedan od roditelja prenio gen za tamnu kosu, beba može imati tamnu kosu i biti nositelj 'crvenokosog' gena, koji bi mogla prenijeti na svoju djecu.