Dijete često želi nositi odjeću samo jedne boje, bira igračke te boje pa biste mogli zaključiti kako mu je to omiljena boja. Vi biste da nekad promijeni izbor, nedostaje vam šarolikosti. No, Maureen Healy, stručnjakinja za dječji razvoj smatra da odabir omiljene boje nije bez razloga.

‘Smatram da su boje kao i hrana. Prema teoriji o bojama, svako dijete traži boju koja mu je emocionalno potrebna u određenom trenutnu. Određena ih boja možda smiruje ili se zbog nje osjećaju sigurno, na neki način bolje’, objašnjava Healy.

Prema njezinim riječima, neka djeca više vole hladne boje, poput plave, dok se neki vežu za toplije, kao što su crvena i narančasta, a sve ovisi o njihovim specifičnim potrebama.

Čak i odrasli mijenjaju tijekom života svoje omiljene boje pa zašto ne bi i djeca. Evo značenja određenih boja, koje klinci najčešće izdvajaju kao omiljene.

Crvena: Djeca koja vole crvenu boju imaju izraženu volju. Uvijek moraju dobiti što žele, a žele više nego ostala djeca. Većinom je riječ o malim ekstrovertima.

Plava: Za razne nijanse plave boje obično se vezuju smirene osobe. Boje oceana i neba su većinom vezane uz mir i opuštenost djeteta.

djevojčice u vrtiću
Shutterstock 

Zelena: Nježna i mazna djeca lako prihvaćaju ovu boju. Ljubitelji zelene obično traže sigurnost i vrlo su odani.

Roza: Zaigrana djeca, ponekad promjenjivog raspoloženja, vole roza boju. I odrasle osobe u bezbrižnoj te razigranoj fazi života najčešće biraju ovu boju kao omiljenu.

Ljubičasta: Djeca, ljubitelji ove boje, često su maleni umjetnici i biraju razmišljanje izvan okvira kako bi iskazala kreativnost.

Žuta: Ova boja obilježava mislioce. Oni koji vole žutu su dobri u planiranju i postavljanju strategija, makar to značilo i jednostavno organiziranje igračaka.

Narančasta: Iznimno društvena djeca odabrat će narančastu. Vole biti u središtu pozornosti, pjevati, glumiti, plesati.

Crna: Da, dijete može voljeti i crnu boju, i to ne znači da je depresivno. Mnogi crnu boju povezuju s profinjenošću i senzibilnošću.