Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FAZE PRIHVAĆANJA: Sve ove emocije možete osjetiti kada odlučite da više nećete imati djece

Autor Sunčica Got

Odluka da je vaše najmlađe dijete i posljednje može biti emotivna.

 obitelj crta Izvor: Shutterstock

Ima nešto predivno i sjetno u spoznaji da je vaše najmlađe dijete ujedno i posljednje, ako ste tako odlučili. Drugačije ih gledate, možda se drugačije i ponašate, svjesni ste da više nećete čuti nečiju prvu riječ, nekoga dojiti ili nositi ispod srca. Mama Cari Wira Dineen za magazin Parents pisala je o fazama koje je prolazila kad je sa suprugom odlučila da više neće imati djece.

Radost

Službeno ste izašli iz bebeće faze. Nema više bočica, krpica za podrigivanje, nema ni trudničkih mučnina, trudova, komplikacija s dojenjem. Nema razmišljanja o tome što smijete ili ne smijete jesti, hranjenja beba usred noći i potpune neispavanosti. Spoznaja da je u vaš život nastupila jedna drugačija i slobodnija faza, donosi vam veliku radost.

Tuga

Sve što vas u ovom periodu posebno veseli, u drugom vas trenutku može jako rastužiti. Jer zaista neće više biti trudnoća, dojenja, bočica i svega onoga što racionalno ne želite, ali vas i dalje podsjeća na ljepotu majčinstva.Čak i ako je riječ o željenoj i čvrstoj odluci, ona donosi promjenu u život i u redu je tugovati.

 obitelj kod kuće Izvor: Shutterstock

Znatiželja

Vidjet ćete na ulici majku s više djece i možda se pitati kako bi bilo da imate još jedno, što bi se promijenilo i kako bi vam život izgledao. Bi li to utjecalo na vaš brak i jeste li zaista donijeli konačnu odluku.

Olakšanje

Spoznaja da je vaša obitelj kompletna donosi osjećaj velikog zadovoljstva i olakšanja. Ponovno možete planirati budućnost, obiteljska putovanja, štednju, karijeru i dr. jer znate da vam novo dijete neće promijeniti plan. Ponovno osjećate određenu kontrolu nad svojim tijelom, počnete se drugačije odijevati i čini vam se kao da se vraćate samoj sebi.

Prihvaćanje

Nije uvijek jednostavno donijeti ovu odluku i ponekad se čini da ona nikada nije konačna. Sasvim je normalno osjećati različite emocije u ovom procesu, ali ako je odluka prava, na kraju se javlja osjećaj mira i prihvaćanja da je riječ o odluci koja je najbolja za vašu obitelj.

Možda će vas zanimati

Najnovije