Odmor s djecom može biti čudesan, izazovan, nepredvidljiv i predivan, ali teško da se može nazvati odmorom. Djeca imaju svoje rutine koje ne prestaju promjenom okruženja pa se roditelji često nakon odmora s djecom osjećaju još umorniji nego što su bili. Magazin Parents donosi nekoliko razloga zašto bi povremeni odlazak na odmor bez djece godio baš svim roditeljima.

Kreirate vlastiti raspored

Iako su putovanja s djecom prilika za učenje i zanimljive situacije, putovanja s malom djecom mogu biti teška. Njihovi rasporedi uključuju jelo u redovno vrijeme, spavanja, pauze za odmor i nepredvidiva raspoloženja i ponašanja. Kad roditelji sami odu na odmor, raspored prilagođavaju isključivo svojim željama i potrebama.

Jedete što želite i gdje želite

Uživanje u restoranima s malom djecom rijetko je kada zaista uživanje. Odmor bez djece daje vam priliku da hranu opet jedete toplu, jer pored sebe nećete imati nekoga koga treba hraniti, zabavljati i čistiti. Prilika je to za isprobavanje neobičnih jela na različitim mjestima, kao i za objedovanje u satima u kojima inače za to nemate priliku.

Naspavate se

Ako imate malu djecu, ova će vam stavka možda značiti više nego sve ostale. Odmor bez djece znači i odmor bez plačljivog alarma u ranu zoru i opuštanje u svakom smislu.

žena jede ribu
Shutterstock 

Obnovite zalihe energije

Ne možemo nikome ulijevati nešto iz prazne čaše. Isto vrijedi i za naše zalihe energije. Ne možemo kvalitetno brinuti o djeci ako se prvo nismo pobrinuli za svoje fizičko i emocionalno stanje. Odmor bez djece dat će vam priliku da obnovite energiju i da to vrijeme iskoristite za sve ono što vas raduje, a čemu se uz malu djecu premalo posvećujete.

Povezujete se s partnerom

Na putovanja bez djece ne morate nužno ići s partnerom, ponekad će vam odgovarati solo putovanje ili druženje s dragom prijateljicom. Ipak, sve se više partnera odlučuje na putovanja bez djece baš kako bi dobilo priliku posvetiti se jedno drugome. Mali odmak od svakodnevnih obaveza i roditeljske odgovornosti čini čuda za odnos.