Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IME ZA DJEČAKE KOJE OZNAČAVA SLOBODU: Tako se zvao jedan svetac, ali ime dolazi od staroga germanskog naroda

Autor Sanja Matasić

Fran je jedno od popularnijih imena za dječake, začudili biste se kakvo je objašnjenje značenja.

 dječak Izvor: Shutterstock

Kratko ime za dječake koje zvuči tako romantično, baš kao što su na glasu Francuzi i francuski jezik, ime je Fran, a u Hrvatskoj je na vrhu ljestvice popularnih imena

Značenje koje se povezuje s imenom Fran najčešće se tumači preko muškog imena Franjo, a koje je povezano s katoličkim svecem Franjom Asiškim. Prema ovome tumačenju, riječ je o izvedenici imena Francisko, što zapravo znači 'mali Francuz'. Prema priči o životu Franje Asiškog, iako je njegovo pravo ime bilo Giovanni Bernardone, njegov ga je otac iz milja zvao Francisko (Mali Francuz) jer mu je majka bila Francuskinja.

 tata se igra sa sinom Izvor: Shutterstock

Međutim, da ne razočaramo sve Franove, ali i roditelje svih Franova, napomenut ćemo da je drugo značenje izvučeno iz njemačkog imena Franc, što bi značilo 'pripadnik plemena Franci'. Franci su nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva vladali područjem današnje Francuske, ondašnje Galije i današnje Njemačke.

I sada dolazimo do ključnoga dijela, ime plemena 'Franci' izvedeno je od germanske riječi frei, što znači 'slobodan'.

U Hrvatskoj su prisutni razni oblici ovog imena: Frano, Frane i Franko, Franjo, ali i ženske verzije kao što su Frana, Franka i Franjka.

Možda će vas zanimati

Najnovije