Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO IMATI VIŠE STPRLJENJA S DJECOM: Ovi će vam savjeti pomoći da budete smirenija mama

Autor Sunčica Got

Čak i najsmireniji roditelji ponekad izgube strpljenje s malom djecom.

 mama i kći se smiju Izvor: Shutterstock

Možda ste po prirodi sasvim smirena osoba, ali nema toga koga djetetov tantrum nije izuo iz cipela. Još je teže ostati smiren u takvim situacijama ako vas je lako izbaciti iz takta. Kako se postaviti kad nas djeca najviše izazovu i kako ostati smirena majka, savjetuju stručnjaci za Kingdom of Baby.

Odmaknite se na trenutak

Kad vas dijete izazove svojim ponašanjem, pokušajte se fizički udaljiti od njega i situacije na nekoliko trenutaka. Ako možete, otiđite u zahod, u vrt ili šetnju. Ako ste zajedno vani, odmaknite se nekoliko koraka od njega, samo pripazite da je sigurno.

Uzmite pauzu i smirite se

Ako usred rasprave s djetetom osjetite da vas strpljenje napušta, podignite glavu i brojite do 40. Tri puta duboko udahnite i vratite pogled na dijete. Ovo može ublažiti vaše emocije i dati vam drugu perspektivu na ono što se dogodilo.

Pronađite distrakciju

Pokušajte raditi nešto drugo barem tri, četiri minute kako bi maknuli misli sa situacije. Skuhajte si čaj, upalite glazbu, operite suđe ili napravite ono što će vam dati prostor da se smirite i da ne reagirate iz ljutnje i nestrpljenja.

 mama razgovara s djevojčicom Izvor: Shutterstock

Ne pridajite pažnju svemu

Ponekad jednostavno trebate ignorirati određena ponašanja. Djeca ponekad znaju što vam smeta pa će vas namjerno gnjaviti dok ne izgubite strpljenje. Ako odmah reagirate i zabranite im da to čine, moguće je da će to činiti još više. Za promjenu ih pokušajte ignorirati jer će im s vremenom dosaditi takvo ponašanje i odustat će.

Vježbajte strpljenje

Jedan od načina da postanete strpljiviji je vježbanje strpljenja u svakodnevnim situacijama. Kako bi vaš trud pokazao rezultate, trebate biti dosljedni i truditi se iz dana u dan. Umjesto da naručite hranu, skuhajte ručak. Umjesto da provodite vrijeme na društvenim mrežama dok se vaše dijete igra, pridružite mu se u igri. Umjesto da sjednete u auto kad idete negdje blizu, prošetajte. Ovakve situacije grade vaše strpljenje.

 mama i kćer se igraju Izvor: Shutterstock

Pravite se da ste strpljivi

Kad vam se čini da biste najradije iskočili iz kože, odglumite strpljenje i nasmijte se. Prisilite se na osmijeh, čak i kad ne osjećate potrebu za njim jer tada nećete moći odgovoriti ljutito na djetetove argumente. To će vam pomoći da se smirite.

Možda će vas zanimati

Najnovije