Prema mišljenju kliničke psihologinje Christie Arbuckle, laganje je posve normalno za djecu predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole. Djeca, naime, počinju lagati još dok su mala, a u dobi od 4 do 6 godine, a laganje može biti i rani znak snalažljivosti i kreativnosti.

Djeca lažu kako ne bi upala u nevolje, kako bi svoju priču učinila zanimljivijom, kako bi provjerila kako prolazi njihova laž kod okoline i kako bi dobila ono što žele.

Iako je to frustracija roditeljima, dječje laži treba prihvatiti kao normalnu fazu odrastanja i upoznavanje sebe i okoline.

Kako je jedan tata pokušao riješiti problem s laganjem?

No tatu Jimmyja očito je jako zabrinulo laganje njegove malene djevojčice pa je na svome TiTok profilu s roditeljima podijelio način na koji on rješava ovaj problem sa svojom kćerkicom Elor.

@thevernonclan The way she says I beg your pardon #kids#parents#parentsoftiktok#hack#foryou#fyp#family♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Video počinje tako što njegova supruga Tilly najavljuje njegov izum: ‘Jimmy je došao na apsolutno najgenijalniju ideju kako spriječiti djecu da vam lažu.’ Jimmy je potom demonstrirao kako dolazi do njihove kćerkice Elore i kaže: ‘Hej, Elora, znaš kako si mi prije rekla da te boli trbuščić?’ Dok se približava kameri, djevojčica zbunjeno odgovara: ‘Ja... što?’

Jimmy je potom pita: ‘Želiš li ponoviti isto u detektor laži na mom telefonu da provjerim lažeš li ili ne?’ Ona ne želi na tatin detektor laži i povlači se dalje od mobitela.

Pratitelji na TikToku su pozdravili ovu metodu, a neki su čak otkrili i neke svoje trikove. 

A što kažu psiholozi?

Dakle, stručnjaci smatraju da je laganje jedna od faza odrastanja. Jedino u slučaju da dijete ustrajno laže i da to počinje utjecati na kvalitetu njegova života ili sposobnost normalnog funkcioniranja u svakodnevnom životu, vrijeme je da potražite stručnu pomoć.
Na isti način trebate reagirati i ako se laganje događa u kontekstu straha, srama, tjeskobe ili agresije.

mama razgovara s djevojčicom
Shutterstock 

Profesorica Green kaže kako je vrijeme za uzbunu kada učestalo laganje služi prikrivanju zabrinjavajućih ponašanja kao što su krađa ili namjerno povređivanje ljudi.

Kako djeca odrastaju, uče razliku između istine i neistine. U tom ih je periodu dobro ohrabriti i podržati u tome da govore istinu.
Evo savjeta kako to može učiniti:

  • Naučite ih zašto nije dobro lagati, kako laži utječu na druge ljude i kako bi se oni sami mogli osjećati kad lažu.
  • Budite im uzor govoreći istinu.
  • Naučite ih da se osjećaju sigurno kad govore istinu.

Roditelji bi trebali razmisliti o tome zašto njihovo dijete laže i pomoći mu da prestane lagati, smatraju psiholozi. Na primjer, ako dijete laže kako bi privuklo pažnju, razmislite o tome na koje mu sve načine možete posvetiti pažnju i poboljšati njegovo samopouzdanje.

Pokušajte odvojiti laganje od ponašanja koje je dovelo do toga. Na primjer, ako je dijete crtalo po zidu, a potom je o tome i lagalo, kaznite ga za obje stvari. No, ako je prolilo mlijeko i lagalo o tome, neka snosi posljedice samo za laganje.

Uvijek djetetu dajte do znanja da znate da ne govori istinu, no nemojte ga stalno ispitivati je li vam lagalo. Također, izbjegavajte svoje dijete nazivati 'lažljivcem' jer bi to moglo imati za posljedicu da vam još više laže.