Djeca su u stanju uistinu dugo vremena plakati kako bi došla do željenog cilja, a zatim, kad ga postignu, taj isti predmet žudnje bace recimo na pod. Razlog tome je što dijete nije toliko snažno zainteresirano za taj predmet koliko za vaše poštovanje i podršku kojom pokazujete da ga razumijete. Kad vidi da ste mu taj predmet dali više iz razloga da ono prestane plakati, bez onog pravog razumijevanja problema (npr. mlađi brat je uzeo igračku starijeg brata bez njegovog dopuštenja, a vama je sasvim svejedno kod koga je samo da nitko ne "cvili"), tada i dalje nastavi biti nezadovoljno i frustrirano.

I sami znate da se u životu susrećemo s brojnim primjerima kad ne možemo doći do onoga što želimo i s tim se naučimo nositi, netko lakše, netko teže, no bez poštovanja onih koje volimo i koji su nam najbliži, prilično je teško i bolno.

"Čak i ako svojem djetetu ne možete dati ono zbog čega vrišti, lakše ćete ga smiriti iskazujući mu poštovanje i brižnost tako što ćete mu se obraćati na dječjem jeziku (kratke rečenice, djetetov vokabular, u razini očiju, a ne svisoka)" - objašnjava dr. Karp u svojoj knjizi. Naime, i mala djeca imaju jako dobar osjećaj za pravednost i ako dijete vidi da mu pokazujete poštovanje i ne omalovažavate razlog zbog koje plače, lakše će se smiriti. Tada će i ono biti spremnije uzvratiti vama poštovanje u obliku suradnje.

Naravno, postoje situacije u kojima ni to neće pomoći, no tada se najčešće radi o tome da je dijete preumorno, gladno, možda na početku neke bolesti ili uznemireno zbog nekog ozbiljnijeg problema koji ga muči. Tada će osim uobičajenog zagrljaja, nježnih riječi u obliku dječjeg govora biti potrebno dati vremena da se dijete isplače na miru i smiri. Važno da zna da ga razumijete i ne uvjeravate ga da nema razloga za suze (što većina roditelja uistinu vjeruje). Udaljite se na kratko od djeteta kao da imate štogod za obaviti, no budite u blizini ako zatreba vaš zagrljaj. Ako treba, ponovite taj postupak nekoliko puta.

Tekst: I.T.

Foto: Profimedia