Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIPREMITE DIJETE NA SELIDBU U NOVI DOM: Najavite promjenu na vrijeme i uključite ga u cijeli proces

Autor Jelena Pervan

Selidba može predstavljati stres za cijelu obitelj, a na nju su posebno osjetljivi najmlađi.

 Selidba.jpg Izvor: Shutterstock

Preseljenje u novi grad, kvart ili dom veliki je pothvat. Za vas to može značiti prelazak u veći prostor, promjena posla ili bolje susjedstvo, no djetetu selidba može teško pasti jer će napustiti svoje sigurno mjesto, koje poznaje i voli. Dobra je vijest što su djeca uglavnom prilagodljiva pa će se brzo naviknuti na novo, a kako biste cijeli proces olakšali sebi i djetetu, pripazite na nekoliko stvari.

U redu je osjećati se zbunjeno

Djeca brzo pokupe emocije roditelja i sigurno će osjetiti da se sprema promjena pa je selidbu dobro najaviti čim se definira datum. Objasnite djetetu što se događa, riječima koje može razumjeti, npr. da ćete živjeti u drugačijoj kući uskoro.

Preseljenje je jedno od najstresnijih događaja u životu, čak i ako mu se veselite. Pokušajte svoju brigu ne prenositi na dijete, ali dajte mu do znanja da je u redu ako se osjeća zbunjeno i preplašeno te da ste tu za njega.

 seljenje(1).jpg Izvor: Pexels

Posjetite novi kvart

Djeca vole znati što će se događati u procesu koji slijedi i detalji su im važni. Objašnjavajte djetetu što ćete napraviti sljedeće, što se kako pakira, koji namještaj ide s vama, a što ćete dobiti novo. Naglasite da djetetove igračke i njemu vrijedni predmeti idu s vama.

Ako je vaš budući dom u blizini, posjetite ga s djetetom da se upozna s novim kvartom i sazna gdje će živjeti. Sjednite u kvartovski kafić, pojedite sladoled, pronađite park kako bi dijete dobilo osjećaj novog susjedstva.

Možda će vas zanimati

Najnovije