Sve se više roditelja kasnije odlučuje za dijete, a mnogi ostaju samo na jednom. Taj podatak ne čudi budući da imanje djeteta u Hrvatskoj poprilično košta. Prema podacima udruge Štedopis, od djetetova rođenja do punoljetnosti potrošit ćete minimalno 460.000 kn, a to brojka raste na više od 630.000 kn, ako ćete djetetu financirati studiranje.

Od rodilišta do prve godine života

Već i priprema za dolazak djeteta košta jer je potrebno na vrijeme kupiti prvu odjeću, krevetić, kolica, kadu i pelene. Jedna je mama za Štedopis izračunala da je u prvih godinu dana majčinstva potrošila 30.000 kuna na dijete, s tim da je imala većinu rabljene opreme, kupila je samo krevetić i kolica.

Cijena jedne pelene iznosi oko 1 do 1,5 kn, a dnevno ih je potrebno pet do deset, piše Index.hr. Ako kupujete jeftinije pelene, godišnje ćete izdvojiti minimalno 1.825 kuna za pelene, a roditelji čija djeca ne doje, trebaju uračunati i trošak adaptiranog mlijeka čije se cijene, ovisno o dobi i proizvođaču, kreću od 50 kuna prema gore.

Predškolci i osnovnoškolci

Kako dijete raste, rastu i troškovi pa će se, uz financiranje vrtića ili tete čuvalice kao i raznih aktivnosti troškovi do osnovne škole popeti na 150.000 kuna.

S polaskom u školu djetetu trebaju školska torba i pribor, a jedna je obitelj za Štedopis izračunala da godišnje troši 27.000 kuna na svog školarca. Do djetetove 12. godine iznos raste za dodatnih 135.000 kuna. U to se ubrajaju radni stol, računalo, školski obroci, aktivnosti, školski izleti, rođendani, džeparac i drugo.

Kako pripremiti dijete za prvi razred?
Shutterstock 

Tinejdžeri i srednjoškolci

Udžbenici za osmaše koštaju oko 1.300 kn, a taj iznos iz godine u godinu raste. Ako tome pridodamo troškove mobitela, odjeće, školskog obroka, autobusnog pokaza, džeparca, brojka rapidno raste.
Najveći je trošak u trećem i četvrtom razredu srednje škole budući da djeca tada idu na ekskurziju, a često im zatrebaju i pripreme za maturu, dolazi i maturalna večer za koju trebaju svečanu odjeću.

U slučaju da djeca zatrebaju naočale i ortodontski aparatić, to je dodatnih 14.000 kn. Roditelji će od djetetove 13. do 18. godine minimalno potrošiti 180.000 kn.

Ako pribrojimo prethodne godine, taj iznos doseže 465.000 kn, a u slučaju da dijete odluči studirati, pet godina studija i života u drugom gradu će vas koštati oko 165.930 kn. Kad se sve zbroji, roditelji u Hrvatskoj na svoje dijete u prosjeku daju 630.930 kuna.