Stefan Živanović svim je srpskim medijima ispričao detalje o ovom nezapamćenom događaju koji je 2016. godine potresao susjednu državu, ali i zabrinuo čitavu regiju. 

On i njegova nevjenčana supruga Bojana Jakšić već više od 6 godina traže adekvatne odgovore koji su, kako tvrde, ostali u beogradskom rodilištu Narodni front.

Naime, Bojana je rodila 2016. godine u Narodnoj fronti, no njihovom djetetu od tada nema ni traga.

Kako je Stefan rekao za Glas javnosti, od trenutka rođenja do danas nisu sigurni u izjave liječnika da im je beba rođena s Downovim sindromom i sumnjaju da im je dijete zamijenjeno u rodilištu.

Kako je tada objasnio, sumnjaju da je njemu i njegovoj supruzi prikazano nekoliko različitih beba, jer se na fotografijama vide razlike, a kada su tražili DNK test, bolnica je pristala to učiniti o svom trošku, gdje su nastali novi problemi.

Kada je test stigao, na nalazima se prezivalo 'Marković', što nema veze s njegovim ili Bojaninim prezimenom. Zbog te greške dijete s Downovim sindromom odvedeno je u drugu bolnicu, iako su roditelji htjeli zadržati dijete. Kao obrazloženje, rečeno im je da su 'još mladi i da će imati još djece'.

Stefan je pokretao razne akcije, kontaktirao je državne institucije i ljude koji su mislili da će mu privatno moći pomoći, ali do danas nije dobio odgovore.

Podsjetimo na slučaj.

Supruga je imala školsku trudnoću, svi rezultati su super. Beba je dobila visoku ocjenu na porodu. Bojana je bila sva zaprepaštena anestezijom nakon carskog reza kada ju je jedna sestra slikala sa sinom i poslala fotografiju preko Vibera.

Ubrzo su krenule stvari koje se ne bi smjele dogoditi. Broj Bojaninog bolničkog protokola bio je 2849, a taj broj je bio i na njezinoj narukvici, a morao je biti i na bebinoj narukvici na lijevoj ruci. Međutim, kada su joj donijeli dječaka s Downovim sindromom nakon što se probudila, on odjednom nije imao narukvicu, a onda ju je imao na desnoj ruci. Broj je bio 2884! Na rodnom listu ispisani su i različiti brojevi, dok u rodnom listu stoji da je otac Saša Živanović.

'Nakon što smo iznijeli sumnje, tadašnja načelnica dr. Snežana Rakić rekla je da će se o trošku bolnice uraditi DNK analiza na Zavodu za sudsku medicinu. Prispjeli izvještaj pročitan je pred šest svjedoka', rekao je Stefan Živanović.

U izvješću koje su mediji imali uvid, od 10. lipnja 2016., a potpisano i pečatirano od strane pedijatra dr. Milana Panića, stoji da je nalaz DNK analize stigao tog dana u 14.35 sati, te da potvrđuje da su Stefan i Bojana roditelji djeteta, ali ispod stoji da je otac Aleksandar Marinković! Također, navodi se da je dijete rođeno 2. lipnja u 22.15 sati, iako je rođeno u 22.55 sati. Doktor Panić također piše da je odmah nazvao dr. Olivera Stojkovića na Zavodu za sudsku medicinu i ukazao mu na njegove greške. Preko vozača su sve kopije DNK nalaza vraćene u Zavod na ispravak.

Nakon ovoga Bojana je otišla iz rodilišta bez djeteta. Stefan tvrdi da je to bila sugestija liječnika. Ubrzo su iz Centra za socijalni rad predložili da potpišu dokument kojim se dijete povjerava drugoj bolnici na privremeno zbrinjavanje. Nakon pet godina nesretni dječak je i dalje u Centru, a Stefan ga zbog korone nije smio vidjeti.

'Kada smo u Narodnoj fronti pokušali pregledati službene papire i vidjeti tko je zaveden pod brojem 2884, nismo smjeli. Dugo smo bili u šoku, prije tri i pol godine dobili smo djevojčicu. Počeo sam prikupljati dokumentaciju da bih mogao pokrenuti postupak. Policija i tužiteljstvo su rekli da je zabranjeno mijenjati DNK nalaz, a zdravstvena inspekcija je rekla da je mijenjanje narukvica za bebe kazneno djelo', kazao je Živanović.