Riječi mogu povrijediti srce, ali i imati značajan učinak na samopoštovanje. Kad su djeca u pitanju, ono što "klizi“ s našeg jezika, ima još već značaj. Svaka izgovorena riječ ima potencijalnu posljedicu. Na tu je temu napisano tisuće znanstvenih radova, a stručnjaci koje se bave odgojem i psiho-socijalnim razvojem djece "izolirali“ su najopasnije riječi i fraze, one koje baš nikada ne biste smjeli reći i koje imaju štetne posljedice na djetetovu psihu.

"Što s tobom nije uredu?“, "Nikad nećeš u ničemu uspjeti!“, "Ugledaj se na brata/sestru“, tri su najopasnije rečenice koje vrijeđaju dijete i kojima se pokazuje nepoštovanje. Izrazi poput plačljivica ili plačljivac, kao i svi drugi slični koje predstavljaju ruganje, pravi su atak na samopouzdanje mališana. Nazivati ih slabićem i/ili kukavicom vrlo je neprimjereno, jer – umjesto da im pozitivan pristup pomogne u suočavanju s razvojnim strahovima kao normalnim dijelom odrastanja – uvredljivim porukama ustvari ih se "guši“ kao osobu, što stvara sliku manje vrijednosti. Također, dijete koje pretjerano reagira na događaj ili situaciju nije "kralj ili kraljica drame“, već osoba koja treba uvjeravanje da stvari nikada nisu tako teške i nedostižne kao što se ponekad na početku čini.

Još je Shakespeare rekao da je roditeljski glas za dijete nalik Božjem glasu, jer su odrasli za mlade ljude "viša sila“ koju slijede i u kojoj traže sigurnost. Njihove neprimjerene riječi stoga im najviše štete. S druge strane, lijepa riječ ih najučinkovitije smiruje te je temelj na kojem će izrasti u emocionalno stabilne i samouvjerene odrasle osobe.

Tekst: D. P.