Gljive se intenzivno koriste kroz ljudsku povijest u kulinarske i medicinske svrhe. Međutim, postoji određena zabrinutost u vezi s rizicima trovanja ili moždanih promjena u trudnica povezanih s gljivama. Zato je važno demistificirati koje su gljive sigurne za konzumiranje tijekom trudnoće, a koje treba izbjegavate te kako ih pripremiti.
Nutritivni profil i zdravstvene dobrobiti gljiva
Dok gljive imaju nizak udio prehrambenih masti i kalorija, bogate su vitaminima B skupine i mineralima te se mogu pohvaliti i antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, navodi Healthline. Štoviše, djeluju kao prebiotici koji podržavaju dobro zdravlje crijeva. U prosjeku, pola šalice (84 grama) kulinarskih gljiva daje:
- Ugljikohidrati: 19 grama
- Proteini: 2,9 grama
- Masti: 0,4 grama
- Niacin: 21% preporučene dnevne vrijednosti (DV)
- Riboflavin: 22% DV
- Selen: 27% DV.
Bukovače imaju malo više kalorija, proteina i dijetalnih vlakana od drugih vrsta, ali su slab izvor selena. Gljive izložene ultraljubičastom (UV) zračenju, kao što je sunčeva svjetlost ili UV lampa, obilan su i važan biljni izvor vitamina D. Vitamin D neophodan je za plodnost i trudnoću, tijekom kojih podržava zdravlje kostiju. Ovaj se vitamin povezuje sa smanjenim rizikom od nepovoljnih zdravstvenih ishoda tijekom trudnoće.
Ukratko, gljive nude mnoge nutritivne prednosti i mogu se sigurno konzumirati tijekom trudnoće. Iako se gljive općenito smatraju sigurnima za jelo tijekom trudnoće, važno je odabrati najsigurnije vrste.
Kulinarske gljive
Kulinarske gljive, kao što su shiitake, portobello, bukovača, maitake, kesten i šampinjoni, općenito su sigurne za konzumaciju. Studija na gravidnim štakorima pokazala je da konzumacija shiitake gljiva snižava razinu triglicerida kod majki, a da pritom ne uzrokuju nikakve razvojne promjene u fetusu.
Drugo istraživanje provedeno na 1162 trudnice otkrilo je da konzumacija 100 grama šampinjona dnevno od prije trudnoće do 20. tjedna trudnoće smanjuje visoki krvni tlak i rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa i preeklampsije.
Ljekovite gljive
Ljekovite gljive čaga, puranov rep, lavlja griva, reishi i kordiceps općenito su također sigurne za konzumaciju. Mogu smanjiti kolesterol u krvi, imati svojstva protiv čira i poboljšati imunitet u općoj populaciji.
Međutim, nedostaju istraživanja među trudnicama o sigurnosti njihove konzumacije tijekom trudnoće.
Vrste gljiva koje treba izbjegavati tijekom trudnoće
Magične (psihodelične) gljive koje sadrže aktivni psihoaktivni spoj psilocibin, koriste se zbog svojih halucinogenih učinaka i učinaka na promjenu uma. Zabilježeno je da uzorkuju napadaje panike kod nekih ljudi, kao i halucinacije, tada osobe vide, osjete ili čuju nešto čega nema. Važno je napomenuti da je uporaba čarobnih gljiva bila fatalna samo u kombinaciji s drugim lijekovima.
U posljednja dva desetljeća psilocibinske (čarobne) gljive postale su zanimljive kliničkim studijama i psihijatrijskoj medicini zbog svojih potencijalnih terapeutskih učinaka. One mogu pomoći u liječenju tjeskobe, depresije i poremećaja ovisnosti o drogama kada se koriste u kliničkim uvjetima
Čarobne gljive nisu proučavane tijekom trudnoće pa su potrebna dodatna istraživanja. No, s obzirom na njihovu sposobnost izazivanja halucinacija i napadaja panike, trudnicama se savjetuje da izbjegavaju čarobne gljive.
Divlje gljive
Divlje gljive općenito treba izbjegavati tijekom trudnoće. Otrovanje gljivama najčešće je povezano sa skupljanjem gljiva. Skupljači hrane, osobito neiskusni sakupljači, mogu pogrešno identificirati određene gljive i slučajno konzumirati otrovne ili psihoaktivne vrste.
Većina slučajeva trovanja rezultira gastrointestinalnim simptomima koji se često povlače za 24 sata, ali u nekim slučajevima konzumacija otrovnih gljiva zahtijeva hospitalizaciju. To čak može dovesti do smrti zbog sadržaja amatoksina u otrovnim gljivama. Stoga je najbolje jesti samo označene kulinarske gljive koje ste nabavili iz pouzdanih izvora.
Savjeti za kuhanje jestivih gljiva
Trudnice mogu sigurno uživati u kulinarskim gljivama na razne načine, uz nekoliko upozorenja.
- Operite kako biste uklonili prljavštinu - Ako gljive pripremate kod kuće, stavite ih u zdjelu s vodom i operite ih kako biste uklonili prljavštinu jer mikrobi u prljavštini mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom ako ih jedete. Zatim ih osušite tapkanjem.
- Temeljito kuhajte - Nedovoljno kuhane gljive mogu izazvati dermatitis ili druge infekcije. Slijedite smjernice za sigurnost hrane i kuhajte te održavajte topla jela s gljivama na minimalnoj temperaturi od 60°C. Čuvajte ih na odgovarajući način kako biste smanjili rast bakterija i rizik od bolesti koje se prenose hranom.
Kulinarske gljive sigurne su za konzumaciju tijekom trudnoće nakon što se dobro operu i skuhaju. Ove gljive nude mnoge nutritivne prednosti i bogat su izvor vitamina B, minerala i potencijalno vitamina D.
Trebali biste izbjegavati čarobne gljive i divlje gljive ako ste trudni zbog njihovih halucinogenih i toksičnih svojstava. Kao mjeru opreza, kupujte samo označene kulinarske gljive iz pouzdanih izvora hrane.