HOĆE LI BEBA SLIČITI NA MAMU ILI NA TATU? Stručnjaci otkrili čiji su geni dominantniji kada je o izgledu riječ

Roditelji često nagađaju kako će njihova beba izgledati, od boje očiju do oblika nosa. Stručnjaci napokon otkrivaju kako se formiraju crte lica vaše bebe

Shutterstock Većina se roditelja pita hoće li beba ličiti na mamu ili tatu

Kada se rode djeca znaju izgledati u potpunosti poput jednog roditelja, ili čak slično kao brat ili sestra, a ponekad ne nalikuju nikome u obitelji. Sve su to sasvim uobičajeni scenariji.

Naime, djeca dijele 50% svog DNK sa svakim od svojih roditelja i braće i sestara, tako da postoji puno prostora za varijacije. Ako braća i sestre na kraju izgledaju slično, kombinacija gena koju su naslijedila bila je slična. Ali svako dijete također može dobiti različite gene za iste značajke: primjerice, prvorođeno dijete može imati usne jednog roditelja, dok najmlađe može dobiti usne drugog roditelja, donosi portal Parents.com. 

S druge strane, struktura djetetovih kostiju, pa tako i onih na licu, neće biti uspostavljena sve do 20-ih godina života jer je tu uključeno toliko mnogo gena, uključujući one za rast, razvoj kostiju i masne naslage. Do tada, roditelji mogu samo čekati kako bi saznali kome dijete doista nalikuje.

Shutterstock  Djeca dijele 50% svog DNK sa svakim od svojih roditelja i braće i sestara