Naše računanje života počinje rođenjem. No za embriologe, ginekologe, psihologe, a posebice za buduće majke i očeve i vrijeme prije poroda nešto znači. Većina ni ne sumnja da je to nešto sićušno, čije srce jedva četiri tjedna nakon začeća kuca vlastitom snagom, nešto više od nakupine stanica. I bebe u majčinu trbuhu stare 12 tjedana imaju sićušne ručice, a u svakoj je jagodici mnoštvo osjetljivih stanica za osjet opipa. Crte lica već pomalo poprimaju svoje individualne karakteristike.

shutterstock_1562853976.jpg
Shutterstock Bebe u majčinu trbuhu stare 12 tjedana imaju sićušne ručice s razvijenim osjetom opipa

U kojoj je mjeri dijete u trbuhu već pravi mali čovjek, postaje jasno kada se promotre prijevremeno rođena djeca: bebama rođenim oko 25. tjedna trudnoće nedostaju samo zaštitno salo pod kožom i stabilni plućni mjehurići. Pogledate li njihova ganutljivo mudra lica, nećete se ni časka dvoumiti da ti mališani pokazuju čitavu paletu ljudskih osjećaja. Mršte čelo i cvile kada im se primjerice mora uzeti krv; opuštaju se i ponekad se čak i smješkaju ako smiju ležati na majčinim golim grudima i slušati otkucaje njezina srca.

shutterstock_394780201.jpg
Shutterstock U kojoj je mjeri dijete u trbuhu već pravi mali čovjek, postaje jasno kada se promotre prijevremeno rođena djeca

U djece koja tijelo svoje majke ne napuštaju prije vremena osjetila su jednako budna kao i u prijevremeno rođene djece. Majčino tijelo je sklonište, ali dijete je ipak dio našeg svijeta. To znači da dijete u majčinu trbuhu sudjeluje u životu svoje majke, osjeća okolinu u kojoj će se roditi. To saznanje fascinira, ponekad čak i malo tišti. Trudnice se ponekad pitaju: razumije li beba u mome trbuhu doista sve ono što ja proživljavam? Osjeća li moje sumnje, moje brige i probleme, moju užurbanost? Što moram učiniti da bi bebi bilo dobro?
Moderna znanost pokušava dati odgovore na takva pitanja. Ovo su tri najvažnije spoznaje:

1. Dijete osjeća majčine emocije
Nerođeno se dijete putem majčina organizma hrani, on ga opskrbljuje i brojnim informacijama. Preko posteljice do djeteta stižu glasnici osjećaja, hormoni. Ako je buduća majka, primjerice, pod stresom, raste razina kortizola. Mjerenjem prokrvljenosti pupkovine liječnici su utvrdili: povišenu razinu stresa osjeća i beba u trbuhu. Na stres bebe u majčinu trbuhu reagiraju različito: neke postaju nemirne i kretnje im postaju rastresene. Druge se stisnu, noge i ruke privuku tik uz tijelo. Beba također neposredno sudjeluje u majčinim pozitivnim osjećajima. Endorfin i drugi hormoni sreće kreću se prema bebi čim se majka opusti, veseli ili je sretna. Tako je beba u trbuhu također mogla uživati u tim lijepim mislima svoje majke.

shutterstock_93958390.jpg
Shutterstock Mjerenjem prokrvljenosti pupkovine liječnici su utvrdili da povišenu razinu stresa osjeća i beba u trbuhu

2. Dijete u trbuhu doživljava svijet putem osjetila koja se razvijaju
Najprije se budi osjet opipa: koža reagira već u sedmom tjednu. Dijete može osjetiti kako je okruženo plodnom vodom, njegov organizam osjeća ritam majčinih unutarnjih organa, njiše se s otkucajima njezina srca.
U 25. tjednu sazrijeva bebin sluh. Svaka je buduća majka to već doživjela: uključi li se mikser ili se zalupi vratima od auta, beba u trbuhu se trgne. Bebe u trbuhu rano mogu razlikovati „loše“ od „dobrih“ zvukova. Majčini znakovi ljubavi uvijek su dobrodošli: kada se majka obraća svojoj bebici u trbuhu, ona se umiri i veselo vrpolji. Profesor Manfred Hansmann godinama je proučavao koliko su buduća majka i dijete u njezinu trbuhu povezani: „Zamolim žene da nakon pregleda ultrazvukom još malo ostanu ležati i da glasno razgovaraju s djetetom. Pogledam li netom nakon toga ponovno na monitor, većina beba vrlo opušteno pliva maternicom. Smiruje se frekvencija bebina pulsa, ponekad tu opuštenost čak mogu primijetiti na bebinim crtama lica.“

shutterstock_649983616.jpg
Shutterstock Kada se majka obraća bebi u trbuhu, ona se umiri i veselo vrpolji

3. Postoji intuitivna povezanost između majke i bebe
Svi znanstvenici koji se bave duševnim životom nerođene djece polaze od činjenice da su majka i beba iznutra povezane. Čak iako se taj komunikacijski put ne može dokazati biokemijski ili pomoću ultrazvuka, beba u trbuhu percipira majčino duševno stanje, osjeća njezine misli. U dobrim, harmoničnim fazama trudnoće buduće se majke vesele toj unutrašnjoj povezanosti s bebom. U manje lijepim razdobljima ta ih bliskost čak može uznemiriti jer naslućuju da svoje brige, kojih uvijek ima, ne mogu sakriti od svoje bebe. Beba ih osjeća i brzo postaje tužna i potištena, a raspoloženje joj se odmah popravi čim majka ponovno postane veselija. Bliže li se loša vremena kraju, „beba u trbuhu predosjeća raj“, tvrdi znanstvenik Thomas Reinert. „Ona osjeća da postoji sreća i da je na putu da tu sreću dosegne zajedno sa svojom majkom.“ U majčinu se trbuhu već razaznaje psihička snaga: ne treba klonuti duhom kada nešto krene po zlu. Valja se optimistično nadati da je novi djelić sreće na pomolu.

shutterstock_1159921168.jpg
Shutterstock Majka i beba su i intuitivno povezane, beba u trbuhu osjeća njezine misli

Ovo su ostale spoznaje do kojih je radom na Sveučilištu u Trieru došla psihobiologinja dr. Margarete Rieger:
• ne postoji veza između težine novorođenčeta, opsega glave, njegove opće vitalnosti i stresa kojem je majka izložena tijekom trudnoće. Teza da djetetovo fizičko zdravlje ovisi i o duševnom stanju buduće majke nije održiva.
• dvojaki osjećaji ili majčine teške životne faze ne nanose bebi u trbuhu nikakve psihičke štete. Samo ekstremni i vrlo dugački period stresa može poljuljati djetetovo povjerenje u svijet. Te bebe onda više i duže plaču u prvo vrijeme nakon poroda. Ili su pospane, brzo ih umara njihovo zanimanje za svijet oko sebe.
• postoje zaštitni mehanizmi koje ženski organizam drži spremne kako bi bebu u trbuhu zaštitio od stresa. U drugoj trećini trudnoće u placenti se razvija poseban enzim. On može do određene mjere ublažiti djelovanje kortizola, prijenosnika stresa u krvi, i na taj način štiti nerođenu bebu. Samo ako je stres neprekidan i intenzivan, ti će mehanizmi zakazati.

S kojim se osobitostima dijete rađa?

Gotovo sva novorođenčad imaju model ponašanja koji im pruža osjećaj sigurnosti sličan onome na koji su se naviknuli u maternici. Najviše se djece rađa s temeljnim osjećajem da je majka toplina, blizina, zaštita, njezina me ljubav nosi. I onda, kada je dijete u devet zajedničkih mjeseci bilo svjedokom vrhunaca majčinih duševnih stanja. Novorođenčad majkama daje nevjerojatan dokaz svoga povjerenja: ni na što ne reagiraju tako intenzivno kao na majčin glas. On im pomaže da budu sretni.