Glumica Ashley Tisdale trenutno očekuje drugo dijete sa suprugom Christopherom Frenchom, a nedavno je na Instagram priči opisala "užasan" refluks koji doživljava noću.

"Žene tijekom trudnoće noću imaju užasan refluks kiseline, ne mogu se udobno smjestiti da dobro spavaju, imaju bebu u sebi koja skače okolo i pleše. Teško se mogu pomicati s lijeve na desnu stranu. Ne mogu dobro disati", napisala je u objavi koja je u međuvremenu istekla.

"Muškarci kažu: Moramo spavati u drugoj sobi jer zbog vašeg hrkanja noću ne spavamo", našalila se.

Pratiteljima, trudnicama i majkama svidjelo se glumičino iskreno priznanje, a 38-godišnjakinja je podijelila neke od smiješnih poruka koje je dobila kao odgovor. “Priča mog života”, napisala je jedna osoba. "Točno sam o tome razgovarala sa svojim mužem", rekla je druga. “Moj čovjek je snimio moje hrkanje kako bi mi pokazao koliko je loše, da, u redu, oprosti, danas mi je izrastao organ i iscrpljena sam”, dodala je još jedna osoba.

Ashley je odgovorila komentatorima: "Hvala vam što ste učinili da se osjećam manje usamljeno u ovome. Volim vas mame."

Borila se s bolovima u leđima nakon poroda

Trudna glumica i mama trogodišnje kćeri Jupiter Iris French, i ranije je otvoreno govorila o refluksu kiseline tijekom trudnoće. 2021. godine, nedugo nakon što je rodila svoju kćer Jupiter, koja sada ima 3 godine, otkrila je u postu na blogu da se borila s užasnim bolovima u leđima nakon porođaja, što je povezala s lijekovima koje je uzimala tijekom trudnoće zbog refluksa.

“Mislim da je jako važno razgovarati o našim stvarnim iskustvima i ne skrivati ​​dijelove koji nisu toliko ugodni ili slatki da bi se pokazali na Instagramu”, napisala je.

Žgaravica u trudnoći - kako je spriječiti?

Ako ste doživjeli refluks kiseline tijekom trudnoće, niste jedini. Prema Klinici Cleveland, čak 80% trudnica doživi žgaravicu, što je onaj osjećaj pečenja u prsima i grlu koji prati probavne smetnje (dispepsiju), odnosno bol ili nelagodu u želucu nakon jela. Povezana je s bolnim osjećajem koji se javlja kada želučana kiselina teče iz želuca prema gore kroz cijev za hranu (jednjak) u grlu.

Iako svatko može doživjeti žgaravicu, klinika Cleveland napominje da je ona osobito česta tijekom trudnoće, kako zbog povišene razine hormona, tako i zbog pritiska fetusa na želudac.

Konzumiranje jogurta ili pijenje toplog mlijeka s malo meda može pružiti trenutačno olakšanje, kao i žvakaća guma, koja pomaže neutralizirati (slabiti) želučane kiseline. Promjene u prehrani poput izbjegavanja pržene ili začinjene hrane, citrusnog voća ili sokova, gaziranih pića i kofeina također mogu pomoći. Manje izmjene poput češćeg jedenja malih obroka, polaganog žvakanja i uspravnog sjedenja dok jedete mogu spriječiti pojavu žgaravice. Lijekovi također mogu pomoći, ali obavezna je provjera kod vašeg liječnika, posebno tijekom prvog tromjesečja.

Nadamo se da će Tisdale uskoro pronaći olakšanje, kako bi mogla dobiti san koji treba i zaslužuje.