Za trudnoću se oduvijek govorilo da je drugo stanje, ali i blaženo stanje. Ovo je predivno razdoblje u životu žene, ali donosi promjene, kako hormonalne tako i fizičke na tijelu. Na rast trbuha ste sigurno spremni, ali možda će vas neke od ovih neugodnih promjena pomalo iznenaditi. No ne brinite, osim ovih promjena, trudnoća donosi i mnoge pozitivne fizičke promjene kao što su bujnija kosa i onaj dobro poznat trudnički sjaj.

Pratite razvoj bebe u trbuhu i saznajte što se događa u svakom tjednu trudnoće u našem specijalu Čekamo bebu s vama

1. Hiperpigmentacija (tamnjenje kože)

Ovo je najučestalija promjena na koži i opet su za nju odgovorni hormoni. Pjegice, madeži, areole i bradavice sada će vam dodatno potamnjeti. Ako ste tamnoputi, veća je vjerojatnost da će vam se na licu pojaviti i pokoja trudnička mrlja. I one se povlače nakon trudnoće. Što je melasma i kako se riješiti hiperpigmentacije kože u trudnoći?

2. Plavkasta boja nogu i stopala

Noge i stopala mogu poprimiti plavičastu boju i dobiti pjegice. To se obično događa kad vam je hladno, a povući će se nakon poroda. Dobro se odjenite kad je hladno ili vjetrovito.

linea negra
Shutterstock 

3. Linea negra

Ovako nazivamo crtu koja se proteže uzduž trbuha, a u trećem tromjesečju potamni zbog estrogena koji se tada pojačano izlučuje. Možete je pokušati izbjeći tako što ćete izbjegavati sunčanje. Crta će izblijedjeti nekoliko mjeseci nakon poroda.

4. Crveni dlanovi koji svrbe

Možda ćete primijetiti da su vam dlanovi crveniji nego ikada i da vas svrbe. Slično se može dogoditi i s tabanima zbog utjecaja hormona.

5. Povećanje stopala

U trudnoći dolazi do većeg zadržavanja tekućine u organizmu zbog čega su stopala sklonija oticanju. Može se nakupiti i mast ako ne pazite na prehranu. Osim toga, usporedno s drugim zglobovima, šire se zglobovi stopala. Zbog svega toga neke će žene nakon trudnoće imati možda i do jedan broj veća stopala nego prije trudnoće.

trudnica noge.jpeg
Shutterstock 

6. Kožni biljezi

Napipate li površinsku kvržicu na koži, pa čak i kad je ispod pazuha, nemojte odmah paničariti. Možda se radi o kožnom biljegu koji je učestao u trudnoći na mjestima na kojima dolazi do trenja. Pokažite ginekologu sve promjene na tijelu i uvjerite se da je sve pod kontrolom.

7. Brži rast kose i nokti

Ubrzana cirkulacija i povećani metabolizam, koje uvjetuju hormoni trudnoće, dodatno hrane vašu kožu. Dobra je strana toga brži rast kose i njezino bujanje, a često je praćena i dodatnim sjajem. Može se dogoditi i da vam se pojača dlakavost na licu, rukama, leđima ili da vam nokti počnu brže rasti ili, pak, lakše pucati. U prehranu uvedite namirnice koje obiluju mineralima i kalcijem. Ovi simptomi uglavnom će nestati 6 mjeseci nakon poroda.

Pratite razvoj bebe u trbuhu i saznajte što se događa u svakom tjednu trudnoće u našem specijalu Čekamo bebu s vama