Svako dijete jedan zub manje, dojenje će uništiti ljepotu grudi, a trudnoća smanjiti ženine kognitivne sposobnosti. Neke od ovih raširenih predrasuda su zaista i točne, no većina su ipak samo obične neistine.

Koje promjene vas zaista očekuju u trudnoći i nakon porođaja?

U nastavku donosimo 7 mitova o trudnoći, porođaju i majčinstvu.

1. Poslije trudnoće ženama prijeti opadanje kose

Mnoge se trudnice vesele svojoj bujnoj i sjajnoj kosi u trudnoći. Razlog lijepoj kosi su hormoni, odnosno estrogen, koji potiče rast. No, kad se nakon porođaja hormonalna slika ponovno vrati u normalu, kosa počinje ispadati. To može biti poprilično intenzivno. Ipak budite bez brige - nećete ostati bez kose. Ona će se samo malo prorijediti i zatim obnoviti.

2. Svako dijete jedan zub manje

Trudnice imaju već rizik za razvoj karijesa i upale desni. Razlog su opet hormoni. Oni povećavaju prokrvljenost desni koje češće krvare i time su podložnije bakterijama.

Kiselina od povraćanja može dodatno naštetiti caklini zuba i time otvoriti put karijesu. Neki stomatolozi čak tvrde da određene bakterije u ustima mogu potaknuti i prijevremene trudove. Stoga, vrijedi redovito prati zube, čistiti ih koncem i odlaziti na pregled stomatologu. Zubi se mogu bez problema popravljati i tijekom trudnoće.

3. Kreme štite od strija

Kako raste trbuh tako se širi i koža na trbuhu posebice u posljednjim mjesecima trudnoće. U tom procesu potkožje pri širenju može puknuti i time se na koži pojavljuju strije. Kako se to ne bi dogodilo, ženama se savjetuje mazanje trbuha kremama. No, nema znanstvenog dokaza koji potvrđuje da kreme zaista djeluju.

Nažalost, ima mladih žena s malim trbuhom i ogromnim strijama i žene koje su rodile više djece te su u godinama pa nemaju nijednu crticu na trbuhu. Čini se da su geni ti koji upravljaju ponašanjem kože u trudnoći, a utjeha je ta da će strije s vremenom izblijedjeti.

4. Žena koja doji sigurno će smršavjeti

Razmišljate kako ćete se dojenjem riješiti nakupljenih kilograma. Iako dojenje zahtijeva jako puno kalorija od majke, ono nažalost može potaknuti i enorman apetit. Ako ćete istovremeno dojiti i jesti - više no što trošite - nećete mršavjeti, već ćete se debljati.

žudnja za određenom hranom u trudnoći
Shutterstock nutricionistica savjetuje što činiti ako osjetite žudnju za određenom hranom

5. Pravilna prehrana majke štiti bebu od kolika

Kupus, kelj, češnjak ili agrumi dojiljama su nekada bili zabranjivani jer su pedijatri sumnjali da bebe od tih namirnica u majčinoj prehrani dobivaju grčiće odnosno kolike. Majke su se zbog takvih uputa liječnika loše hranile i nisu u organizam unosile prijeko potrebne vitamine.

Danas se ne preporučuju posebne dijete u slučaju kolika, već svaka majka koja doji mora za sebe i svoje dijete vidjeti i procijeniti koje namirnice bi eventualno trebalo izbaciti.

6. Trudnice moraju jesti za dvoje

"Samo ti papaj, pa trudna si i jedeš za dvoje!", sigurno ćete to čuti za vrijeme svog trudničkog staža, a ako ste s blizancima tada se vjerojatno nećete moći ni uspješno obraniti. Potreba za kalorijama zaista raste u trudnoći, ali to se povećanje otprilike nalazi u jednoj kriški kruha s maslacem više no što biste prije pojeli.

Vrlo je lako pojesti puno više pogotovo ako je apetit jak. Zato je za trudnicu puno važnije uravnoteženo i raznoliko se hraniti i izbjegavati slatkiše i brzu hranu.

7. Trudnoća i dojenje smanjuju ženino pamćenje

U šali se trudnice i mame često izvlače na mamneziju. Ona predstavlja zaboravnost, smušenost, neorganiziranost... i druge neobične promjene u ponašanju trudnica i majki koje uzrokuje hormon prolaktin. Radi se o hormonu koji potiče bujanje grudi u trudnoći i podržava dojenje nakon porođaja.

Zajedno s oksitocinom taj hormon se brine da je majka koncentrirana na dijete pri čemu ostale stvari postaju sporedne. Na sreću, sve će se ponovno vratiti na svoje. Vjerujte, i prebrzo!