Svaka trudnica je prošla kroz ovu fazu kada se osjeća kao da mora non-stop na wc, kada ne može zadržati mokraću i potpuno isprazniti mjehur. Vjerojatno vas zanima zašto je to tako izraženo u trudnoći, kako smanjiti broj odlazaka na wc i kada će sve to završiti.

Nekoliko čimbenika pridonosi povećanoj učestalosti mokrenja tijekom trudnoće:

Hormoni

Glavni krivac su vaši hormoni. Kao i većina simptoma povezanih s trudnoćom, ti hormoni imaju tendenciju manipulirati čak i najjednostavnijim promjenama u vašem tijelu. Hormoni trudnoće govore vašem tijelu da usmjeri veći protok krvi u bubrege. Kada vaši bubrezi imaju veći protok krvi, oni proizvode više urina, brže pune vaš mjehur i uzrokuju da češće idete na zahod.

Povećan protok krvi

Vaše tijelo ima značajno povećanje volumena krvi nakon što zatrudnite. To uzrokuje da bubrezi prerađuju više tekućine nego što je normalno, što rezultira čestim odlascima na zahod. Tekućina u vašem tijelu se gotovo udvostruči tijekom trudnoće.

Rast bebe

Na početku trudnoće učestalo mokrenje posljedica je hormonalnih promjena i promjena razine krvi. Kako vaša beba raste, ona s vremenom stvara pritisak na vaš mjehur. Pritisak otežava potpuno pražnjenje mjehura, pa ćete ga morati češće prazniti.

Zašto u trudnoći stalno trčite na WC
Shutterstock 

U kojem razdoblju trudnoće je najčešće mokrenje?

Većina žena smatra učestalo mokrenje ranim simptomom trudnoće. Obično ćete primijetiti porast odlazaka u kupaonicu oko četvrtog do šestog tjedna trudnoće. Mnoge buduće majke će primijetiti ovo povećanje prije nego što im izostane mjesečnica. Tijekom drugog tromjesečja vjerojatno ćete doživjeti olakšanje u kupaonici.

To je zato što ste se prilagodili na razinu hormona, a maternica vam se diže u abdomenu. Ovo olakšanje je obično privremeno. Vjerojatno ćete doživjeti vrhunac učestalog mokrenja oko trećeg tromjesečja. To je rezultat spuštanja vaše bebe u područje zdjelice u pripremi za porod. Vaša beba vrši pritisak na vaš mjehur, zbog čega imate manju kontrolu.

Kako smanjiti broj posjeta kupaonici

Brzo ćete shvatiti da vas nagon za mokrenjem ometa u svakodnevnoj rutini više nego što biste željeli. Nažalost, ovo je dio trudnoće koji ne možete izbjeći. Ali postoje načini za kontrolu te želje:

Naginjanje prema naprijed pomaže potpunijem pražnjenju mjehura - korisno je pričekati nekoliko sekundi nakon pražnjenja mjehura i pokušati ponovno mokriti. To se naziva dvostruko mokrenje i može pomoći pri uklanjanju cjelokupne mokraće.

Pokušajte izbjegavati pića poput soka, čaja ili kave - ta pića sadrže kofein koji je diuretik. Ova pića mogu povećati vašu potrebu za mokrenjem, što samo po sebi može uzrokovati više odlazaka u kupaonicu. Trebali biste ograničiti unos kofeina na manje od 200 miligrama dnevno – otprilike šalicu i pol kave.

trudnica pije vodu
Shutterstock 

Većina trudnica vjerojatno je čula za Kegelove vježbe – ne samo da vam te vježbe pomažu naučiti kontrolirati svoje mišiće tijekom poroda, već vam mogu pomoći i da steknete kontrolu nad svojim mjehurom. Stjecanjem veće kontrole možete povećati vrijeme između pauza za kupaonicu

Izbjegavajte piti puno vode prije spavanja – ako se budite nekoliko puta usred noći da biste otišli na zahod, počnite ograničavati unos tekućine prije spavanja. Vaš san je trenutno dragocjen, a posjeti kupaonici ne bi trebali ometati vaš prijeko potreban odmor. Tijekom trudnoće vaše tijelo zadržava tekućinu tijekom dana, a kada ležite noću, vaš položaj spavanja omogućuje bubrezima da prerade višak tekućine u vašim nogama. Podižete li noge barem sat vremena dnevno, možete smanjiti broj noćnih odlazaka u kupaonicu.

Nosite uložak – Do trećeg tromjesečja, ili možda čak i ranije, shvatit ćete da smijeh ili kašalj mogu uzrokovati curenje urina. Ne biste se trebali osjećati neugodno, ali možete nositi uložak ako želite spriječiti "nesreću". Ne samo da vas može zaštititi od neočekivanog, nego nećete morati trčati u kupaonicu svaki put kad zakašljete ili pomislite da je nešto smiješno.

Je li učestalo mokrenje problem?

U trudnoći je sasvim normalno trčati na WC svakih sat vremena, čak je i zdravo jer je mokrenje dobar znak da se vaše tijelo rješava toksina. Međutim, postoje neki znakovi upozorenja kojih biste trebali biti svjesni kada ih prati učestalo mokrenje:

  • bol
  • urin neugodnog mirisa
  • osjećaj pečenja
  • zamućen urin
  • krv u mokraći
  • vrućica

 Izvor: Yumama