U periodu od devet mjeseci vaše tijelo i osjećaji mijenjat će se kao nikad prije. Neke će vam promjene biti izrazito ugodne i dobrodošle, no ima i onih koje će vas neugodno iznenaditi. S obzirom na to da vaše tijelo stvara mnoštvo hormona koji pomažu nastajanju sustava za održavanje djetetova života sve te promjene imaju smisla i uglavnom nestaju nakon poroda. Doznajte koje su 'najstrašnije'.


PROMJENE NA KOŽI

Crveni dlanovi koji svrbe
Možda ćete primijetiti da su vam dlanovi crveniji nego ikada i da vas svrbe. Slično se može dogoditi i s tabanima zbog utjecaja hormona.

Hiperpigmentacija (tamnjenje kože)
Ovo je najučestalija promjena na koži i opet su za nju odgovorni hormoni. Pjegice, madeži, areole i bradavice sada će vam dodatno potamnjeti. Ako ste tamnoputi, veća je vjerojatnost da će vam se na licu pojaviti i pokoja trudnička mrlja. I one se povlače nakon trudnoće.

shutterstock_1537755149.jpg
Shutterstock Hiperpigmentacija je najučestalija promjena na koži i za nju su odgovorni hormoni

Koža je poplavjela
Noge i stopala mogu poprimiti plavičastu boju i dobiti pjegice. To se obično događa kad vam je hladno, a povući će se nakon poroda. Dobro se odjenite kad je hladno ili vjetrovito.

Linea negra
Ovako nazivamo crtu koja se proteže uzduž trbuha, a u trećem tromjesečju potamni zbog estrogena koji se tada pojačano izlučuje. Možete je pokušati izbjeći tako što ćete izbjegavati sunčanje. Crta će izblijedjeti nekoliko mjeseci nakon poroda.

shutterstock_2156869521.jpg
Shutterstock Lineu negru možete pokušati izbjeći tako što ćete izbjeći sunčanje

Kožni biljezi
Napipate li površinsku kvržicu na koži, pa čak i kad je ispod pazuha, nemojte odmah paničariti. Možda se radi o kožnom biljegu koji je učestao u trudnoći na mjestima na kojima dolazi do trenja. Pokažite ginekologu sve promjene na tijelu i uvjerite se da je sve pod kontrolom.

Povećanje stopala
U trudnoći dolazi do većeg zadržavanja tekućine u organizmu zbog čega su stopala sklonija oticanju. Može se nakupiti i mast ako ne pazite na prehranu. Osim toga, usporedno s drugim zglobovima, šire se zglobovi stopala. Zbog svega toga neke će žene nakon trudnoće imati možda i do jedan broj veća stopala nego prije trudnoće.

shutterstock_720828160.jpg
Shutterstock Zbog većeg zadržavanja tekućine u organizmu stopala su sklonija oticanju


KOSA I NOKTI

Ubrzana cirkulacija i povećani metabolizam, koje uvjetuju hormoni trudnoće, dodatno hrane vašu kožu. Dobra je strana toga brži rast kose i njezino bujanje, a često je praćena i dodatnim sjajem. Može se dogoditi i da vam se pojača dlakavost na licu, rukama, leđima ili da vam nokti počnu brže rasti ili, pak, lakše pucati. U prehranu uvedite namirnice koje obiluju mineralima i kalcijem. Ovi simptomi uglavnom će nestati 6 mjeseci nakon poroda.