Trudnički vas umor iscrpljuje, mučnine ne pomažu, ali san nikako ne ide na oči. Bilo da je riječ o nesanici uzrokovanoj stresom, neobičnim trudničkim snovima, učestalim mokrenjem ili žgaravicom, ona itekako može utjecati na vaše opće stanje jer kvalitetan san potreban nam je za zdravo funkcioniranje. Moguća je u svakoj fazi trudnoće, a najčešća je u drugom i trećem tromjesečju kada trbuh raste i postaje sve neugodnije namjestiti se u krevetu.

Uzroci trudničke nesanice

Kao i mnogi iritantni simptomi trudnoće, nesanica se također može pripisati hormonalnim promjenama, piše portal What to expect. No uz hormone, uzroci mogu biti razni, a najčešći su:

- učestalo mokrenje
- trudnička žgaravica
- mučnina
- sindrom nemirnih nogu
- uznemirujući snovi
- neudobnost zbog velikog trbuha
- pretjerano aktivna beba
- anksioznost i brige

Povremena vas nesanica ne treba zabrinjavati, ali kronični nedostatak sna u trudnoći vezuje se uz nastanak gestacijskog dijabetesa, stres i depresiju. Nesanica, kao i učestalo hrkanje povezuju se s povećanim rizikom za rađanje prevelike ili premale bebe, a može utjecati i na duljinu poroda te potrebu za carskim rezom.

spavanje u trudnoći
Shutterstock 

Stvorite opuštajuću večernju rutinu

Kad se probudite usred noći i ne možete ponovno zaspati kroz 30 minuta, ustanite se i obavite neki dosadan posao koji po danu odgađate, kao što je mobilno plaćanje računa ili čišćenje zahoda, a onda se ponovno vratite u krevet. Možda će vas takvo nešto dovoljno umoriti i pripremiti za san.

Ne gledajte na sat i ne računajte koliko ste sati sna izgubili. Iako svi pričaju o minimalnih osam sati sna, nekome je potrebno i manje da bude odmoran. Radije promatrajte kako se osjećate nakon buđenja jer ako niste kronično umorni, moguće da vam je taj broj sati sna sasvim dovoljan.

Jedan od većih uzroka nesanice može biti pretjerana briga i anksioznost vezana za ishod trudnoće. Razgovarajte s partnerom, bližnjima ili stručnom osobom kako bi si razjasnili što vas tišti i pokušali naći metodu za smirenje.

Izbjegavajte kofein, čokoladu i kasno jedenje. Fokusirajte se na svjesno i polagano žvakanje, čak i kad vas ulovi neopisiva trudnička žudnja za nekom hranom. Isprobajte lagano dnevno vježbanje koje bi vam moglo olakšati san, a stvorite si i večernju opuštajuću rutinu poput kupke, čitanja ili glazbe pred spavanje. Svakako smanjite izlaganje ekranima barem sat vremena prije odlaska na počinak.