Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasne ljekovite biljke za trudnice

Neke je biljke tijekom trudnoće bolje izbjegavati! Donosimo popis tih biljaka i njihov utjecaj na organizam.

Neke biljke mogu biti potpuno bezopasne za trudnice, ali postoji i niz onih koje treba izbjegavati tijekom trudnoće, osobito u količinama koje nisu preporučljive. Prije upotrebe bilo koje od biljaka dobro je konzultirati se s fitoaromaterapeutom ili ginekologom. Donosimo neke od najčešće korištenih ljekovitih biljaka koje je bolje izbjegavati dok ste u drugom stanju:
Angelica archagelica, pelin, stolisnik - zabranjeni su za trudnice jer u sebi sadržavaju tvar koja potiče i regulira menstruaciju, a također mogu izazvati pobačaj ako se ne koristi u umjerenim količinama. U većim količinama može izazvati povišenje tlaka i ubrzati otkucaje srca.


Aloe vera potiče stezanje glatke muskulature, zato je treba izbjegavati u trudnoći i u slučaju upale želučano-crijevnog trakta. Ima i laksativna svojstva. Može sniziti razinu kalija u krvi i poremetiti rad crijeva, kao i izazvati krvarenje.


Borovica (kleka) - dokazano je da može izazvati pobačaj da djeluje na smanjenje plodnosti pa je kontraindicirana u trudnoći.


Ehinacea - nema dovoljno podataka o sigurnosti upotrebe ove biljke u trudnoći i laktaciji, stoga se savjetuje da je izbjegavate. Osim toga, snižava krvni tlak pa se već i zbog toga ne savjetuje trudnicama.


Ginko biloba - veće količine ginka mogu uzrokovati mučninu, proljev, povraćanje i glavobolje, a mogući su i problemi s venama.


Ginseng- zbog nedostatka informacija o sigurnosti upotrebe ove biljke tijekom trudnoće, bolju ju je izbjegavati. Također nerijetko izaziva povišenje krvnog tlaka i može uzrokovati nesanicu ako se uzima u neprimjerenim količinama.


Majčina dušica, origano, ružmarin, eukapliptus - biljke koje su bogate eteričnim uljima i ako se koriste u većim količinama, mogu iritirati ili stimulirati rad maternice. Mogu se koristiti kao začini hrani u umjerenim količinama.


Medvjetka- snažan diuretik, zabranjen za trudnice.


Sena - ima laksativna svojstva i ne preporuča se trudnicama.Ljekovite biljke koje valja izbjegavati tijekom laktacije jer utječju na okus mlijeka ili njegovu količinu jesu češnjak (mijenja okus mlijeka i može izazvati kolike), kadulja (spriječava laktaciju), sena i papar. (I.T.)

Najnovije

Najpopularnije