Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAO DA VAM NETKO GNJEČI GLAVU: Je li glavobolja tijekom trudnoće razlog za zabrinutost?

Trudnoća je lijepa i treba je slaviti, ali malo ljudi govori o ne tako sjajnim simptomima koji se mogu pojaviti tijekom trudnoće. Naime, žgaravica, vjetrovi, zatvor, a kod nekih trudnica i glavobolja

 Glavobolja u trudnoći Izvor: Shutterstock

Nije uvijek lako odrediti kakvu glavobolju imate, ali najčešće vrste glavobolja tijekom trudnoće su tenzijske glavobolje, migrene i klaster glavobolje.

Tenzijska glavobolja najčešća je vrsta glavobolje kod trudnica. Možete osjećati kao da vam netko pokušava zgnječiti glavu. Ako ste pod stresom, možda ćete biti podložniji ovoj vrsti glavobolje.

Migrene su posebna vrsta glavobolje koja se pojavljuje najčešće na jednoj strani glave. Kod nekih se žena, migrene mogu pogoršati u prvih nekoliko mjeseci, a zatim simptomi postaju blaži.

Klaster glavobolje su rjeđe, ali se mogu pojaviti tijekom trudnoće. Odjednom ćete imati jake bolove oko očiju ili sljepoočnica, vjerojatno svaki dan u isto vrijeme.

Dobra vijest je da postoji mnogo stvari koje su sigurne u trudnoći, a koje možete učiniti kako biste spriječili i ublažili najčešće trudničke glavobolje.

Savjeti za ublažavanje blagih glavobolja

Dobro se odmorite. Spavanje je posebno teško kasnije u trudnoći, ali je važno za tjelesno i mentalno zdravlje. Nađite udoban prenatalni jastuk i ušuškajte se.

Pijte puno vode. Trudnice trebaju više vode nego prosječna osoba. Iako biste možda htjeli izbjeći dodatne odlaske u kupaonicu, dostatan unos tekućine važan je za vas i bebu.

Jedite redovite, dobro izbalansirane obroke. Kako biste spriječili nizak šećer u krvi, jedite male obroke tijekom dana. Izbjegavajte šećer, poput gaziranih sokova i slatkiša.

 Glavobolja u trudnoći Izvor: Shutterstock

Masaža pomaže. Masaža cijelog tijela može osloboditi napetost u mišićima vrata, ramena i leđa.

Koristite tople obloge za glavu, vrat i ramena.

Izbjegavajte trigere. Vodite dnevnik kako biste lakše identificirali određene trigere i naučili što izbjegavati. Uobičajeni trigeri mogu biti jaki mirisi i nitriti.

Isprobajte vježbe i tehnike opuštanja. Postoje dokazi da redovita tjelovježba može smanjiti stres i poboljšati cjelokupno raspoloženje. Prije početka bilo kakve nove fitnes rutine, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Uzimajte kofein u dozama manjim od 200 mg na dan, ali se vezano uz to prethodno posavjetujte s liječnikom.

Za korištenje analgetika, također se savjetujte s liječnikom.

Međutim, ako ste imali migrene u anamnezi, vaš će ih liječnik možda drugačije tretirati tijekom trudnoće. Porazgovarajte s liječnikom o tome koje lijekove je sigurno uzimati tijekom trudnoće.

Kada je glavobolja razlog za zabrinutost?

Glavobolje su češće u prvom i trećem tromjesečju, ali se mogu pojaviti i u drugom tromjesečju. Iako postoje uobičajeni uzroci glavobolja tijekom trudnoće, važno je napomenuti da glavobolje tijekom drugog i trećeg tromjesečja također mogu biti posljedica visokog krvnog tlaka, koji se zove preeklampsija.

Preeklampsija je stanje povezano s trudnoćom koje zahtijeva brzu dijagnozu i liječenje. Ako je žena imala i prije trudnoće povišeni krvni tlak, vjerojatnost je da će se taj problem nastaviti i tijekom trudnoće.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije