Zašto skakati?

Kontinuiranom vježbom metabolizam se povećava za 25% pomoću aerobne aktivnosti i to tijekom cijelog dana (dok čitate, gledate TV, čak i kad spavate).

Osim toga tijelo je tijekom treninga prožeto 10 puta većom količinom kisika, budi se tjelesni centar za instinkte - somatska inteligencija. Njezin je zadatak da zna kolika količina hrane je tijelu potrebna (lakše stanemo s jelom kad osjetimo sitost!)

Ukratko, što se postiže:

- učinkovito potiče smanjivanje masnog tkiva i otklanjanje celulita

- poboljšava se koordinaciju i ravnotežu tijela

- potiču se funkcije kardiovaskularnog sustava, jača rad srca i regulira respiratorni sustav

- stimulira kralježnicu i metabolizam, bez šoka za leđa, kralježnicu, kukove i zglobove

- sprečavanje osteoporoze

- poboljšava izlučivanje tekućine putem limfne cirkulacije

- poboljšava imunitet

- regulira krvni tlak

- pomaže u slučaju hiperaktivnosti i poremećaja pažnje

- rehabilitiraju se donji ekstremiteti i kralježnica.

Specijalizirani program vježbanja za djecu!

Usmjeravajmo našu djecu na kretanje, na aktivne igre, jer danas je to vrlo zanemareno, a posljedice još ne možemo ni spoznati! I sami vidimo strašne strane našeg sjedilačkog života, a kao djeca ipak smo još bili koliko toliko aktivni , igrali „gumi-gumi“ itd., dok današnja djeca od malih nogu većinom sjede ispred ekrana.

Pustite dijete da se vrti do mile volje, da skače po krevetu dok mu ne dosadi... Čak i ako padne, veća šteta od toga bit će da mu zabranjujete spomenute igre jer mu na taj način usporavate razvoj mozga! Naime, mozak traži stimulaciju za razvoj (pogotovo do 7 godine!!), a u sadašnjem načinu života djece (dugotrajno sjedenje) ne može je dobiti. Istraživanja su pokazala da više od 50% djece ima slabije razvijenu finu motoriku, da oko 40% njih ima usporenu akomodaciju oka te smanjen broj sinapsi u nekim regijama mozga. Biti AKTIVAN krucijalno je za zdravlje, ali i za INTELIGENCIJU. Kroz igru djeca razvijaju koordinaciju i balans što je izrazito važno za svako dijete u predškolskoj i školskoj dobi. Pravilno vježbanje uz zdravu prehranu također utječe na rast djeteta tj. na razvoj genetskog potencijala koje dijete ima do maksimuma. Bez dovoljne količine kretanja i rekreacije uskraćujemo djetetu normalan fizički i emocionalni razvoj.

Redovitim vježbanjem utječemo na razvoj imunološkog sustava djeteta, a dijete stječe neprocjenjivo bogatstvo, a to je ljubav i navika prema vježbanju i zdravom načinu života.

Profimedia

vjezbanje-na-mini-trampolinu-zdrava-je-zabava

Foto:

Fit nakon poroda

Ako ste trudnoću počeli s normalnom težinom i u trudnoći se udebljali preporučenih 9-13 kilograma, bit će vam potrebno nekoliko mjeseci da vratite staru kilažu. NE držite dijetu, već jedite pametno i kvalitetno!

Vraćanje u dobru tjelesnu formu treba biti cilj svakoj majci poslije poroda, kako zbog zdravstvenih, tako i zbog estetskih razloga. Mišići i ostale meke strukture u abdomenu i zdjeličnom dnu se mijenjaju i slabe. Vježbom ćete ublažiti posljedice trudnoće kao što su urinarna inkontinencija, dijastaza rectus abdominisa, spuštanje maternice, bubrega i mokraćnog mjehura, bolove u vratu i leđima, postnatalnu depresiju. Poboljšat će vam raspoloženje, cirkulaciju, držanje, snagu i kondiciju.

Treninge mini trampolina preporučuje se započeti 3 mjeseca nakon poroda, a odličan je upravo što skakanje radi isto što i Kegelove vježbe, te još produktivnije radi na mobilnosti zdjelice i jačanju zdjeličnog pojasa i trbušnih mišića (što osigurava kontrolu nad mokrenjem i defekacijom koja je često nakon poroda poremećena!). Također, blagonaklono je za vaše zglobove koji su opterećeni dodatnom kilažom, pa je ovo uistinu najzdraviji oblik vježbanja nakon poroda.

Vježbanjem na mini trampolinu do rješenja problema

Vrtoglavice i ravnoteža

Kad govorimo ili razmišljamo o tjelovježbi, većinom je to u kontekstu vježbi za pojedine dijelove tijela, u svrhu poboljšavanja zdravlja ili još češće samo estetike radi. Vježbe koje poboljšavaju ravnotežu prečesto se zanemaruju.

Neke kategorije vrtoglavica koje nemaju očiti uzrok mogu se riješiti vježbanjem ravnoteže, a upravo to se događa i tijekom samog vježbanja na mini trampolinu. Osim što treningom potičemo cirkulaciju, opskrbljujemo mozak kisikom i dovodimo mu više krvi, rješavamo se stresa i cjelokupnim procesom poboljšavamo naše fizičko i mentalno zdravlje. Iz naše prakse imamo vježbačice koje su gotovo preko noći otklonile probleme s glavoboljama i povremenim vrtoglavicama.

Artritis

Možda vam se čini pomalo smiješno pričati o bolestima za koje se općenito misli da su povezane sa starenjem, ali nažalost, nikad nije prerano početi djelovati ako životnim stilom možemo utjecati na svoje buduće zdravlje.

Artritis je češći kod žena nego muškaraca u odnosu 3:1. Premda se najčešće razvija u dobi od 30 do 60 godina, učestalost raste sa starenjem. Artritis je upalna bolest koja najčešće zahvaća zglobove.

Postoji preko sto vrsta artritisa, koje mogu utjecati na različita područja tijela. Primarni uzrok reumatoidnom artritisu još nije poznat. Pojava reumatoidnog artritisa često je povezana s bakterijskom infekcijom te fizičkim ili emocionalnim stresom, pa čak i lošom prehranom.

Nemojte se bojati kretanja ako imate artritis, ono čega se trebate bojati jest nekretanje! Izvodite vježbe s opsežnim pokretima, vježbe snage i kardio vježbe. Razlozi zbog kojih biste trebali vježbati ako imate artritis:

- jačate mišiće oko zglobova

- poboljšavate čvrstoću kostiju

- povećavate snagu i energiju

- bolje spavate

- poboljšavate cirkulaciju

- održavate optimalnu težinu

- poboljšavate raspoloženje i opće zdravlje organizma

Križobolja ili lumbago

Pojam križobolje (lumbago), označava osjećaj boli u mirovanju ili pri kretanju u donjem, slabinskom dijelu kralježnice. O išijasu govorimo kada se bol osjeća duž jedne ili obje noge, a ako istovremeno postoji bol u slabinskom dijelu kralježnice i u nozi, tada kažemo da se radi o lumboišialgiji. To je "bolest" današnjice vezan uz način života.

Preporučuje se VJEŽBANJE koje održava snagu mišića trupa i pokretljivost kralježnice, paziti na dodatna opterećenja kralježnice prilikom nošenja i podizanja tereta te izbjegavati dulje stajanje i sjedenje. Svrha aktivnih vježbi je da se ojačaju ili održe snažnima mišići koji svojim djelovanjem rasterećuju kralježnicu. Vježbe treba započeti kada je prošla faza jakih bolova, i kod tzv. kronične križobolje, kada bolovi nisu jačeg intenziteta, kako bi se na taj način utjecalo na sprečavanje ponovnog nastupa i pogoršanja bolesti.

Prilikom vježbanja posebnu pažnju treba obratiti na DISANJE koje treba biti usklađeno s pokretima. No nemojte zaboraviti da vježbanje predstavlja dugotrajan, stalan proces koji tek nakon stanovitog vremena daje rezultate u vidu bolje fizičke kondicije, psihičkog osjećaja te umanjuje mogućnost pojave križobolje.

Vježbe kojima ćemo istegnuti i ojačati leđa te tako ublažiti bolove i spriječiti njihovo ponovno javljanje su: privlačenje nogu prsima, rotacije nogu u stranu dok ležimo na leđima, "cobra", "mačka", parcijalni trbušnjaci, vježbe podizanja ruku i nogu dok smo oslonjeno na "sve četiri", plank i podizanje zdjelice.

vjezbanje-na-mini-trampolinu-zdrava-je-zabava

Vježbanje tijekom menstruacije – DA ili ne?

Ako su vaše menstruacije bolne, vaš instinkt vam vjerojatno govori da se sklupčate pod dekom i mirujete. Ipak, dokazano je da tjelovježba može ublažiti menstrualne tegobe, uključujući grčeve, bolove, nadutost i promjene raspoloženja. U tijelu se vrlo brzo počinju oslobađati hormoni sreće, a za vas to znači manje tjeskobe i bolje raspoloženje. Neke vježbe iz joge koje izvodimo u drugoj polovici našeg treninga čine čuda za menstrualne tegobe. Izvodite položaje koji istežu i ujedno opuštaju mišiće trbuha. Početni osjećaj možda neće biti ugodan, ali uskoro ćete osjetiti kako su bolovi sve slabiji. Dakle, odgovor je DA!

Bosonogi trening - blagodat za stopala

Bosonogi trening razvija mišiće prstiju, srednjeg djela stopala, pete i gležnjeva. Mišići nogu mogu atrofirati ako ste cijele dane u cipelama - pojašnjava Stephen Pribut, podijatar (specijalist za stopala) iz Washingtona. Jačanje stopala i gležnjeva nam omogućuje manji pritisak na koljena, kukove i leđa, te njihovu bolju funkcionalnost i smanjenje rizika od ozljeda.

Kada uzmemo u obzir da čitava težina tijela počiva na samo tri uporišne točke stopala i to nerijetko samo jedne noge, žalosno je da su stopala kao tako važan organ za pokretanje najčešće zanemarena u treninzima. Kroz mini trampolin trening naša stopala se jačaju, masiraju i relaksiraju! Uputno i za osobe sa spuštenim svodom stopala! Iskočite iz obuće i odmorite svoja izmučena stopala!

Kontraindikacije za vježbanje na trampolinu

Što se tiče "doktorske" strane ove priče...

Ako imate visoki tlak - smijete trenirati, dapače!

Ako imate problema sa zglobovima - također, dapače!

Problemi s kralježnicom - isto!!

Višak kilograma? Upravo tada je najbolje početi treningom na trampolinu, a ne na tvrdoj podlozi!

Nakon operacije koljena - izvrsno! Jer trampolin kao rehabilitacijsko sredstvo svojim konstantnim uključivanjem održavanja ravnoteže vraća funkciju oštećenim živcima odnosno "uči" ostale živce da preuzmu funkciju oštećenih. Ako imate problema s ravnotežom ili s vrtoglavicama - dokazano pomaže!

Jedina kontraindikacija ovog vježbanja su proširene vene. S druge strane, upravo je vježbanje prevencija proširenim venama - dakle, počnite s treninzima čim čim prije!

Osim tog, imali smo slučaj prilikom pojačanog lučenja želučane kiseline, što nije kontraindikacija, ali nažalost nije ugodno za ovaj trening.

Kako to otprilike izgleda kad se vježba u grupi, pogledajte na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1421914688&v=NKXnub1BRWw&x-yt-cl=84503534

Tekst i foto: Fit&Fun mini trampolin (originalni program osmišljen i zaštićen u Hrvatskoj)

https://www.facebook.com/Minitrampolin