Ponekad se na ultrazvučnom pregledu dogodi da liječnici i buduća majka vide da beba u trbuhu zijeva ili se smiješi ili siše palac. Znanstvenici su istraživali što utječe na bebino ponašanje u maternici. 

Neka uobičajena uvjerenja govore da majčine emocije utječu i na bebu u maternici, no znanstvenici su otkrili nešto drugo. Naime, na bebu u trbuhu odnosno njezinu mimiku uvelike utječe hrana koju majka jede. Čak i u trbuhu, bebe vole ili ne vole određenu hranu.

Razlog zašto se beba u trbuhu smije i zijeva
Shutterstock 

Sveučilište Durham u Engleskoj provelo je istraživanje u kojem je sudjelovalo 100 zdravih trudnica u dobi od 18 do 40 godina koje su bile u osmom i devetom mjesecu trudnoće.

Znanstvenici su otkrili da kada buduće mame jedu mrkvu, bebe u maternici počinju se smiješiti, dok su zijevale ili radile nezadovoljne izraze lica kada su majke jele kupus.

"Uz pomoć ultrazvuka uspjeli smo uočiti vezu između hrane koju majka konzumira i izraza lica bebe", prenio je nbcnews.com riječi jedne od autorica studije, Nadje Reisland.

Znanstvenici se nadaju da će ovi rezultati pomoći budućim roditeljima da shvate da izlaganje beba različitim okusima u maternici može utjecati na to koju će hranu kasnije voljeti.