Otkrićem ultrazvuka, spol djeteta se najčešće otkriva ovim pregledom, iako danas postoje i krvne pretrage koje već u prvom tromjesečju mogu otkriti nosite li dječaka ili djevojčicu. No, koliko je ultrazvučni pregled precizan u određivanju spola?

Osim praćenja rasta i razvoja ploda tijekom trudnoće, ultrazvukom se prati i stanje posteljice, gdje se ona nalazi i slično. U 90 posto slučajeva ultrazvukom se može točno odrediti spol djeteta, dok u deset posto slučajeva rezultati mogu biti pogrešni, piše wday.ru.

Pogreške se češće javljaju u određivanju muškog nego ženskog spola, a optimalno razdoblje za određivanje spola djeteta na ovaj način je drugo tromjesečje trudnoće.

Zašto dolazi do pogreške na ultrazvuku?

Nekoliko čimbenika utječe na pouzdanost određivanja spola bebe ultrazvukom.

Može li ultrazvuk pogriješiti u određivanju spola bebe
Shutterstock 

Rana trudnoća - u ranoj trudnoći nemoguće je točno odrediti spol djeteta jer spolni organi još nisu u potpunosti formirani i teško se vide. Stručnjaci ističu da se spol bebe na ultrazvuku ne može vidjeti prije 15. tjedna trudnoće, a idealno bi bilo između 18. i 22. tjedna.

Položaj bebe - beba u trbuhu može biti okrenuta tako da se ne vidi spol, odnosno ne vidi spolni organ. Također, može se dogoditi da liječnik za posteljicu misli da je riječ o spolnom organu dječaka, a da trudnica zapravo nosi djevojčicu.

Kasna trudnoća - beba je u trećem tromjesečju trudnoće već narasla i zauzela cijelu maternicu, manje je prostora za kretanje, pa je zbog toga ultrazvučna slika manje jasna.

Patologije u razvoju genitalija – nažalost, događa se i da se bebini spolni organi ne razvijaju kako bi trebali.

Iskustvo liječnika - svaki ginekolog ima dovoljno znanja da očita ultrazvuk i odredi spol djeteta (kada je trudnoća dovoljno napredovala da se vidi), ali svakako iskustvo liječnika može pomoći u određivanju točnog spola.

Kvaliteta opreme - uz iskustvo liječnika i ispunjavanje svih ostalih uvjeta, prije svega gestacijske dobi, dobra kvaliteta opreme koja se koristi za ultrazvučni pregled povećava šanse za točno određivanje spola djeteta.

Koliko često ultrazvuk griješi?

Stručnjaci kažu da su pogreške moguće u oko pet posto slučajeva. Najmanje pogrešaka događa se kod korištenja 3D i 4D tehnologije za ultrazvučni pregled , dok su šanse za pogrešku nešto veće kod 2D ultrazvuka.