ŠTO NIKAKO NE SMIJETE ČINITI NAKON CARSKOG REZA: Ove 4 stvari mogu vam produžiti vrijeme oporavka

Porod je traumatičan događaj z avaše tijelo.

Shutterstock

Ako je na bilo koji način ugroženo mamino ili bebino zdravlje, liječnici odlučuju da je za rodilju najbolji carski rez. Riječ je o invazivnoj operaciji kojom se radi rez na trbušnom zidu i maternici te se tako porađa dijete.

Tijekom carskog reza dolazi do odvajanja mišića, neki živci se oštećuju, ali rodilja gubi i određenu količinu krvi. Stoga, oporavak od carskog reza može potrajati duže nego onaj od vaginalnog poroda jer je oštećenom tkivu potrebno dosta vremena da zaraste i počne se oporavljati.

Shutterstock 

Zato, svome tijelu dajte vremena da se oporavi i budite nježni prema sebi. Osim brojnih savjeta kako sebi olakšati i što brže se oporaviti, važno je znati što nikako ne smijete činiti kako ne bi došlo do neželjenh komplikacija.

1. Nemojte podizati nikakve težine: Prvih nekoliko dana ne biste niti svoju bebu trebali podizati, a kamoli nešto teže od nje. Kada vam rana bude manje bolna, tada je beba jedini teret koji dolazi u obzir, ali i to samo u položajima koji ne opterećuju vaš abdomen. Čak i kada više ne budete imali konce na mjestu reza, važno je da ne podižete veći teret dok ponovno mišići abdomena ne ojačaju.

2. Ne nosite preusku i neudobnu odjeću: Sada je najvažnije da se osjećate ugodno u onome što nosite, a svako stezanje, posebno u predjelu rane može vam biti bolno i neugodno.

3. Odgodite seksualne odnose: Preporuka je da se suzdržite seksualnih odnosa između 4 i 6 tjedana, u svakom slučaju, savjetujte se s liječnikom prije prvog postporođajnog odnosa.

4. Ne izbjegavajte lijekove protiv bolova: Prvih dana nakon carskog reza jaka bol je normalna, a analgetici vam mogu olakšati to razdoblje. Postoje lijekovi protiv bolova koje možete kombinirati s dojenjem, a to se posavjetujte s liječnicima već kad budete napuštali rodilište.