BAPSKE PRIČE VS. MIŠLJENJE STRUČNJAKA: Imaju li žene sa širokim bokovima lakši porod?

Porod je jedinstveno iskustvo za svaku ženu, ali od pamtivijeka je vladalo mišljenje kako žene sa širokim bokovima imaju lakši porod nego one s uskim.

Shutterstock

Nije ni čudo što ljudi stoljećima prenose ovo vjerovanje jer su boginje plodnosti uvijek prikazivane kao žene sa širokim bokovima, a i nekad, dok su se dogovarali brakovi, najtraženije mladenke bile su one raskošnih oblina. Evo što stručnjaci kažu o tome.

Kod poroda, vanjska širina bokova uopće nije važna. Trudnica sitne građe ne mora nužno imati težak porod niti završiti na carskome rezu, a niti žene krupnije građe nemaju uvijek lakši porod. Drugi su pokazatelji mnogo važniji. Prije svega, unutarnji promjer zdjelice, a on se ne procjenjuje golim okom.

Shutterstock 

Kada žena dođe u rodilište, ginekolog procjenjuje četiri glavne točke zdjelice. Tada se čak i krupnije žene mogu iznenaditi činjenicom da je promjer njihove unutarnje zdjelice uzak.
Samo specijalist može predvidjeti tijek poroda, a nekad se može dogoditi da sve krene u posve drugom smjeru pa rodilja završi na carskom rezu.

Što je presudno za lakši porod?

Fizionomija tijela nije nužno povezana s onim što vas očekuje, ali nešto ipak možete učiniti za lakši porod.

Naime, žene s viškom kilograma obično imaju metabolički poremećaj, a tonus mišića im je smanjen. Dakle, žena u dobroj fizičkoj kondiciji porađa se lakše od one koja ima višak kilograma i nije tjelesno aktivna. Stoga, ako planirate bebu, važna je tjelesna kondicija prije trudnoće, životne navike prije i tijekom trudnoće.

Tijekom trudnoće, u dogovoru s liječnikom, važno je održavati primjerenu razinu tjelesne aktivnosti, ali u skladu s fazama i trudničkim tegobama koje se pojavljuju.