KAD VAM KAŽU DA STE OTVORENE 10 CM, TO IZGLEDA OVAKO: Slika bebine glave realno pokazuje kroz što prolazimo dok rađamo

Evo što zapravo znači kada vam kažu da ste otvoreni 10 cm.

Shutterstock

Prije nekog vremena SteffanieChristi'an, pjevačica iz Michigana, podijelila je sliku koja najbolje ilustrira koliko je zapravo porod težak.

Od tada s vremena na vrijeme društvenim mrežama ponovno kruži slika u znak podrške svim mamama.

- Evo što zapravo znači kada vam kažu da ste otvoreni 10 cm. Zato zaslužujemo sve što želimo - rekla je tada pjevačica uz sliku.

Porod se, inače, sastoji od četiri faze – faze dilatacije, tj. otvaranje cerviksa koje ima dva stanja: latentno i aktivno. Zatim slijedi faza izbacivanja - istiskivanje bebe iz maternice i rodnice, zatim faza posteljica-posteljica i na kraju faza hemostaze - zaustavljanje krvarenja.

Faza dilatacije počinje latentnim stanjem. Ovo je pripremna faza u kojoj se počinju javljati slabe, povremene i nepravilne kontrakcije maternice (u nepravilnim razmacima), koje nisu bolne, a koje pripremaju cerviks i dovode do njegovog skraćivanja i potpunog nestanka, kao i otvaranja maternice. cerviksa, do 2-3 cm.

Latentna faza traje nekoliko sati (ponekad i dana) i ne uračunava se u trajanje samog poroda. Ponekad se trudnice žale da im je porod trajao 24 sata, ali liječnici tu latentnu fazu ne računaju 5, 3, 2 minute, koja su duža (od nekoliko sekundi do minute) i jače te dovode do otvaranja maternice do 10 cm, kada bebina glavica može izaći.