Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Je li prekasno za epiduralnu analgeziju?

Bol koji rodilja osjeća pri porođaju smatra se jednim od najjačih koje čovjek može osjetiti. No danas su u rodilištima trudnicama dostupne razne metode olakšavanja porođajnih bolova – od lijekova protiv bolova, masaža, akupresure, ...

novorodenče i mama
“To je idealna metoda analgezije jer rodilja ostaje budna, osjeća svoje tijelo i noge, osjeća čak i pritisak trudova, pa može dobro surađivati na porođaju i tiskati kada je to potrebno, a ne osjeća bol. Uza sve to, s nestankom bola kod rodilje se smanjuje i osjećaj straha i panike, što je jako važno za bolji tijek porođaja”, rekla nam je dr. Nada Bilić, specijalistica anesteziologije i reanimatologije pri Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a “Sestre milosrdnice”. Svoju popularnost epiduralna analgezija zahvaljuje i činjenici da je riječ o jednostavnoj metodi kojom se u potpunosti uklanja bol s minimalnom vjerojatnošću za nuspojave i komplikacije.

Kada se daje epiduralna analgezija?

“Idealno je epiduralnu analgeziju dati kad je trudnica u aktivnoj fazi porođaja, tj. kad porođaj već započne. To znači da ste otvoreni 2-3 centimetra te da imate dobre koordinirane trudove. Naime, ako se epiduralna da prije početka porođaja, mogu se usporiti kontrakcije. Nikada nije kasno dati epiduralnu analgeziju, ali ako se procijeni da će rodilja roditi unutar sat vremena, onda epiduralna nije potrebna”, kaže dr. Bilić.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije