Postoje pitanja o porođaju na koja žene rijetko dobiju pravi odgovor. Na mnoga od njih najbolje odgovore znaju upravo primalje

Krvarenje u trudnoći

Tijekom trudnoće, velik broj žena iskusit će krvarenje iz nosa ili krvarenje desni. To se događa zbog hormonalnih promjena koji pojačavaju prokrvljenost tj. djeluju na periferne krvne žile.

Dobro je obaviti liječnički i stomatološki pregled, ali većina trudnica na kraju sazna da je sve u redu i da je to normalno.

Zapravo ne morate jesti za dvoje

Može se pouzdano reći kako je primjerena prehrana u trudnoći od iznimne važnosti. Razdoblje je to povećane metaboličke aktivnosti kada se u organizmu žene odvija niz reakcija za koje su od velike važnosti dovoljne količine vitamina, minerala i dr.

U kvalitativnom smislu svakako treba povećati unos i to posebno nutritivnih komponenata za koje statistika pokazuje kako su vrlo često kod trudnica deficitarne.

U kvantitativnom smislu ne smijemo se zavarati potrebom „jesti za dvoje“. To je od velike štetnosti za trudnicu i za bebu.

Ne osjećajte se krive ili pak u strahu kako ćete bebi nešto uskratiti - priroda se pobrinula, te se prvo podmire potrebe bebe, a potom trudnice.

Plan porođaja

Plan porođaja će vam pomoći da pronađete prave odgovore na važna pitanja o porodu. Naime, kako i u čijem društvu dijete dolazi na svijet, od velike je važnosti. Preporučamo da plan ispunjavate nakon 30. tjedna trudnoće. Njegovo ispunjavanje nije obavezno. Izrađuje se prema vašem trenutnom zdravstvenom stanju u suradnji s vašim ginekologom i primaljom.

Plan porođaja vam omogućuje da istražite sve mogućnosti i donesete na znanju utemeljene odluke.

S obzirom da se ne može unaprijed znati kako će porođaj protjecati, nije sigurno da će se vaš plan porođaja moći pratiti. No, važno je da svi koji vam pružaju skrb razumiju vaše želje kako biste se osjećali bolje.

Da, stolica zaista može pobjeći tijekom porođaja

Pražnjenje crijeva događa se prirodno i tijekom rađanja. Zbog jednakih fizioloških mehanizama koji potiču i trudove u maternici, dolazi do pojačanih kontrakcija mišićnih vlakana u stijenci crijeva. Dodatni pritisak na crijeva vrši i prolazak glavice kroz zdjelicu koja pritišće debelo crijevo. Sasvim je prirodno da tijekom porođaja zbog toga dođe do izlaženja stolice.

U hrvatskim rodilištima se često prije porođaja daje klistir. Klistir se daje prije svega da se spriječi izlazak veće količine stolice tijekom porođaja i onečišćenja djeteta i porođajnih rana (kod ureza međice, razdora međice i rodnice).

Međutim, istraživanja su pokazala kako žene koje nisu dobile klistir nisu češće imale infekcije porođajnih rana. Isto se odnosi i na infekcije kod novorođenčadi. Zanimljivo je također da se često dogodi da rodiljama koje su dobile klistir tijekom izgona glavice svejedno izađe i nešto stolice, no koju je tada teže očistiti jer je u tekućem stanju. Davanje klistira stoga ima smisla kod trudnica koje prije porođaja, zadnjih 24 sata, nisu uspjele isprazniti crijeva ili koje su inače patile od zatvora, te žele primiti klistir. Svjetska zdravstvena organizacija također ne preporučuje rutinsko davanje klistira.

U slučaju porođaja "The hips can lie"

Postoje rasprostranjene priče da širina bokova odnosno veličina stražnjice garantira lak i uspješan porođaj. No, iz prakse je vidljivo da brzina porođaja često ne ovisi o vanjskim obilježjima ili veličini stražnjice, već o unutarnjim mjerama male zdjelice. Dogodi se, naime, da sitna žena uskih bokova bez problema rodi veliko dijete, a žena sa širokim bokovima ima dug i težak porođaj. Nema pravila jer je svaka žena drukčija i svaki porođaj drugačiji.

Učite tehnike disanja kako biste opustili tijelo

Učenjem opuštanja, fizički i mentalno, pomoći ćete si u ublažavanju napetosti i tjeskobe. Ako su vam um i tijelo opušteni, moći ćete tijekom poroda «raditi zajedno s trudovima» - bolje nego protiv njih, čime ćete smanjivati i bolove.

Koncentrirajući se na disanje, možete si pomoći smanjiti tjeskobu i nastalu bol u trudu. Različite tehnike disanja, u različitim fazama poroda, uče se na trudničkim tečajevima. Vježbajte ih redovito tokom zadnjeg tromjesečja trudnoće.

Najnovija istraživanja vezana za disanje u porođaju govore u prilog tome da bi rodilja trebala disati onako kako osjeća potrebu u datom trenutku, sve dok je s bebom i rodiljom sve u redu.

Trudovi ne prestaju nakon poroda

Neke žene osjećat će trudove još neko vrijeme (nekoliko dana) nakon poroda. Radi se o kontrakcijama maternice koja se vraća u svoj prvobitni oblik, a izaziva bolove slične trudovima (iako nešto manjeg intenziteta) ili menstrualnim bolovima. Neke majke osjećaju ove kontrakcije osobito tijekom dojenja.

Tekst: Barbara Finderle, primalja i savjetnica za dojenje

Foto: Arhiv Hrvatske komore primalja, Thinkstock