I rodilište Opće bolnice Bjelovar zaslužilo status „Rodilišta – prijatelja djece“. Čestitamo!

Da bi rodilište steklo prestižan status prijatelja djece, treba dokazati da je uspješno primijenilo deset koraka za uspješno dojenje, te poštivati odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko. Bjelovarsko rodilište ispunilo je sve potrebne preduvjete, a osobito se istaknulo u edukaciji trudnica o dojenju, čemu je u rodilištu posvećena velika pažnja te u poticanju prvog podoja u prvih pola sata od poroda. Anketirane majke su, osim toga, hvalile ljubaznost medicinskih sestara i njihovu spremnost da im pomognu u svakoj prilici, primjerice prilikom izdajanja. Godišnje se u bjelovarskom rodilištu rodi više od 700 djece.


Priznanje su na prigodnoj svečanosti ravnatelju Opće bolnice Bjelovar, dr. Viboru Deliću, uz čestitke, danas uručili predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Lora Vidović te koordinator programa „Rodilišta-prijatelji djece“ prof.dr.sc. Josip Grgurić. Svečanosti uručenja plakete „Rodilište-prijatelj djece“ prisustvovali su i župan bjelovarsko-bilogorske županije Miroslav Čačija te gradonačelnik Bjelovara Antun Korošec.


Uz potporu dojenju u prvim danima, rodilje i djeca na bjelovarskom području mogu računati i na daljnju potporu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Naime, pedijatrijska ordinacija dr. Marije Čatipović jedna je od svega osam pedijatrijskih ordinacija u Hrvatskoj koje su ispunile svih deset koraka stekavši status “Savjetovališta za djecu – prijatelji dojenja”.



UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravlja radi na ubrzanju procesa podizanja kvalitete skrbi o majkama i novorođenoj djeci u rodilištima koja još nemaju naslov prijatelja djece. Od ukupno 31 rodilišta u Hrvatskoj, 22 ih nosi taj naziv dok su preostala u procesu stjecanja te prestižne titule.