Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što se sve ocjenjuje ocjenom Apgar?

Kad se rodi, dijete dobiva ocjenu Apgar koja puno govori o njegovoj spremnosti na samostalan život u vanjskom svijetu. Što se sve ocjenjuje?

Točno 60 godina je prošlo otkad je američka liječnica Virginia Apgar, jedna od začetnica neonatologije, predložila jednostavnu, no učinkovitu metodu testiranja stanja tek rođenog djeteta. Test se sastoji od pet područja koja se ocjenjuju bodovima 0, 1 i 2 netom nakon rođenja. Isti test se ponavlja 5 minuta nakon prvog i djeca tada obično povise svoj Apgar za još pokoji bod.


Maksimalan broj bodova, 10, dobiva dijete kod kojeg su svih 5 područja savršeno razvijena i funkcionalna.A - appearence - boja kožeP - pulse - srčani ritamG - grimace responce - mimika, refleksi i reakcijeA - activity - mišićni tonusR - respiration - disanjeOcjena od 0 do 3 predstavlja kritično stanje kod djeteta koje je vjerojatno ostalo bez kisika i zahtijeva reanimaciju. Ne popravi li se ta ocjena na drugom Apgar-testiranju to može značiti da će dijete imati neurološke posljedice. Ocjena od 4 do 6, pet minuta nakon rođenja, ukazuje na potrebu intenzivne terapije i produženje postupaka koji će pomoći djetetu da se prilagodi novim uvjetima.


Ocjena između 8 i 9 bodova smatra se normom i dobije je većina djece.


Ocjena 10 je rjeđa (osobito je rijetka dvostruka desetka).A kako liječnici boduju naše bebe, pogledajte:0 bodovaA - blijeda ili plava koža


P - nema pulsa


G - nema odgovora na stimulaciju


A - nema mišićnog tonusa


R - nema disanja
1 bodA - plava koža u ekstremitetima, tijelo je ružičaste boje


P - manji od 100


G - grimasa/slabi plač nakon stimulacije


A - slabost mišića, slaba aktivnost


R - slabo, neujednačeno disanje, dahtanje
2 bodaA - ružičasta boja čitavog tijela


P - veći ili jednak 100


G - plače, kašlje, kiše, aktivno je i odguruje se na stimulaciju


A - svijene ruke i noge koje ne dopuštaju pružanje


R - snažno ujednačeno disanje, snažan krikKako izgledaju prvi pregledi djeteta nakon porođaja i što se sve zbiva s majkom i djetetom pročitajte OVDJE!

Najnovije

Najpopularnije