Jedna mama šokirala je milijune korisnika TikToka nakon što je na toj platformi otkrila koliko je težio njezin sin pri porodu. U videu koji je postao viralni hit s više od 30 milijuna pregleda kazala je kako je njezin mališan imao otprilike šest i pol kilograma kada se rodio.

Shans je podijelila fotografiju svog sina nastalu nekoliko minuta nakon poroda, na kojoj su ga držala dva liječnika koja su joj pomagala donijeti ga na svijet.

"Nakon 38 tjedana i jednog dana trudnoće, rodila sam sina carskim rezom i uz pomoć dva liječnika. Naime, imao je čak šest i pol kilograma i bio je dugačak gotovo 60 centimetara. Tako je, rodila sam ogromnu bebu koja je potom provela 11 dana na odjelu za neonatalnu intenzivnu njegu", objasnila je majka u videu.

@shans1588#stitch with @tawnee117 #greenscreen♬ original sound - Shans1588

Na TikToku je otkrila i da na odjelu nisu imali pelene ni odjeću u veličini koja je odgovarala njezinom sinu pa su ih morali posuđivati s pedijatrije, od djece stare između šest i devet mjeseci.

Procjena bebine težine

Iako se liječnici trude točno odrediti težinu nerođenog djeteta kako bi napravili najbolji mogući plan poroda, teško je predvidjeti porođajnu težinu. "Velika beba" je ona koja na porođaju teži više od 4000 grama, no sve ovisi o majčinoj zdjelici.

Ultrazvuk u nekim slučajevima pogrešno procijeni težinu djeteta za 15 do 20 posto jer koristi volumen za izračun. Dakle, ne postoji način da se točno zna težina bebe dok se ne rodi.

Određeni zdravstveni čimbenici povećavaju rizik od rođenja velikog djeteta:

- Dijabetes, uključujući gestacijski dijabetes, posebno je zabrinjavajući ako majka tijekom trudnoće nije dobro kontrolirala razinu šećera. Visoka razina glukoze može proći kroz placentu i povećati razinu šećera u fetusu. Kao odgovor na tu visoku razinu šećera, fetus proizvodi inzulin, koji potiče njegov rast.

- Pretilost majke još je jedan veliki faktor rizika. 

- Prethodni porođaj velike bebe. Ako ste već rodili veliku bebu, velika je vjerojatnost da će druga biti još veća.