Svaka se trudnica pita kako beba od 3, 3,5 ili čak 4 kilograma uspijeva proći kroz tako uzak porođajni kanal. No majka priroda, s razlogom, dojenčadi daje mekanu lubanju koja će se prilagoditi da prođe kroz porođajni kanal. Glava svake bebe, rođene vaginalno, izdužuje se tijekom porođaja, ali čak i najizduženija glavica vraća se u normalu unutar nekoliko dana.

Kako beba diše?

Trudovi proizvode mehaničke i fiziološke promjene koje pomažu pripremiti bebu za prvi udisaj zraka. Fetus ne dobiva kisik izvana već od majke, i to preko posteljice. No kada se beba rodi i pupkovina se prereže, posteljica više ne može obavljati svoj posao pa disanje preuzimaju bebina pluća. U maternici su pluća fetusa ispunjena tekućinom koja im pomaže u sazrijevanju.

Nakon poroda, bebina će pluća također početi primati više krvi, dok u maternici krv zbog pritiska zaobilazi te organe. Tijekom poroda, tlak u djetetovim plućima opada i krv počinje normalno kolati kroz njih.

Kako se zagrijava bebino tijelo?

Kako se beba koja dolazi iz okruženja od 36,8 stupnjeva Celzijevih prilagođava na temperaturu rađaonice od 22 stupnja? Štitnjača igra veliku ulogu. Pri rođenju, razina hormona štitnjače u bebe je izuzetno visoka. Taj je porast uzrokovan i izlaganjem hladnijem okruženju i povećanoj razini adrenalina. Povišene razine hormona štitnjače proizvode toplinu iz vrste masti koja se naziva 'smeđa' masnoća i neophodna je novorođenčetu da regulira temperaturu izvan maternice.

Osjeća li bol?

Liječnici sada znaju da novorođene bebe vjerojatno osjećaju bol. No, koliko se točno osjećaju poroda i porođaja, još je uvijek diskutabilno. 'Kada biste obavili medicinski zahvat na bebi ubrzo nakon rođenja, ona bi sigurno osjetila bol', kaže Christopher E. Colby, MD, ravnatelj neonatologije na klinici Mayo u Rochesteru, u Minnesoti. 'Dakle, moguće je da beba osjeća bol dok prolazi kroz porođajni kanal, ali nitko ne zna sa sigurnošću.' Ako se kod bebe pojavi bol, neki stručnjaci je uspoređuju s osjećajem postupnog stiskanja. 'Teško je reći što beba osjeća', kaže dr. Auerbach. 'Ali vaša bol i djetetova bol su potpuno različite. Moguće je da je njegova bol slična osjećaju kao kada se pokušavamo progurati se kroz tijesan prostor, nešto kao osjećaj kompresije ako biste se pokušali zavući ispod ograde.'

Što beba može čuti i vidjeti?

Baš kao što ne postoji način da se utvrdi kakvu bol dijete osjeća dok putuje kroz porođajni kanal, liječnici nisu sigurni koliko beba vidi ili čuje tijekom poroda. No poznato je da beba ima slušne sposobnosti i prije nego što dođe na svijet. Zapravo, liječnici kažu da slušanje majke kako govori ili pjeva tijekom devet mjeseci provedenih u maternici, omogućuje bebi da prepozna zvuk njezina glasa, što je sastavni dio povezanosti roditelja i djeteta. Nasuprot tomu, bebin vid prije rođenja teže je procijeniti. Ali, nakon što se rodi, znamo da joj je vid isprva mutan i da novorođenče ne može dobro fokusirati. Kada je udaljeno oko 20 do 40 centimetara od mamina lica (nije slučajno što je to oko razine grudi, gdje se obično hrani), ima sposobnost prepoznati crte lica svoje majke, još jedan važan element povezivanja.

Kako se beba kreće tijekom poroda?

Kako trud bude napredovao, dijete će činiti sve što može da potakne proces. Za početak cerviks se širi, a djetetova glava ulazi u porođajni kanal.

Novorođenče se obično izvija i okreće tijekom poroda, kako bi pronašlo najlakši način da se provuče. Nakon što je izašao najširi dio vaše bebe, a to je glava, ostatak porođaja trebao bi biti brz i gladak.

Kako je s carskim rezom?

Koliko se iskustvo rođenja bebe carskim rezom razlikuje od iskustva vaginalno rođene bebe? Kao prvo, beba, koja nije izlazila kroz porođajni kanal, vjerojatno će se roditi s okruglom glavom.

Još jedna ključna razlika: bebino disanje nakon rođenja carskim rezom može biti brže i pliće od disanja bebe rođene vaginalnim putem. To je zato što kontrakcije majčine utrobe tijekom poroda, kao i kompresija vlastita prsnog koša u porođajnom kanalu, pomažu izbacivanju tekućine iz pluća. Beba rođena carskim rezom može imati prolaznu tahipneju ili 'vlažna pluća' i možda će disati brže i teže dok se tekućina ne apsorbira. Dobre su vijesti da se problem obično rješava, sam od sebe, u roku od 24 do 48 sati.