Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan koji ste čekali: Koje su faze poroda i koliko dugo traju trudovi?

Bliži se najvažniji događaj u vašem životu, a vas ispunjavaju različiti osjećaji: slatko iščekivanje, trema, možda vas je malo i strah, ne znate što očekujete jer možda još nikada niste rađali

 porod

Evo više o tome što možete očekivati ​​tijekom različitih faza poroda te koliko ćete čekati dok ne upoznate svoju bebu. Devet mjeseci je iza vas, a sada vas očekuje ono najvažnije: rođenje vaše bebe!

Imajte na umu da će, koliko god trajao porod, doći do cilja i da će mali smotuljak biti napokon u vašem zagrljaju. Baš kao što je svaka beba jedinstvena, tako su i svaki trud i porođaj posebni. Osim ako iz nekog razloga ne rodite carskim rezom, sve žene prolaze kroz tri faze trudova i porođaja: porod (koji uključuje rane trudovi, aktivni porod i prijelazni trud), istiskivanje i porođaj te izbacivanje posteljice. Evo što možete očekivati ​​- od prvih pravih trudova do trenutka kada je vrijeme 'izgona'.

Koje su tri faze porođaja?

Prva faza porođaja: Aktivni i prijelazni porod.

Cerviks se širi na 4 do 6 centimetara, a prvi trudovi se pojavljuju u intervalima od 10 do 15 minuta i traju 15 do 30 sekunda i osjećaju se vrlo blago. Neposredno prije rođenja traju od 60 do 90 sekunda s intervalom od 1 do 3 minute.

Glavni znak početka porođaja je sve jači intezitet trudova. Kod nekih žena proces rađanja započinje od trenutku izlijevanja plodove vode i tek nakon toga počinju trudovi.

Što se događa u tijelu?

Trudovi izazivaju postupno skraćivanje vrata maternice (cerviksa) koji uskoro nestaje, širi se i spušta propuštajući djetetovu glavu u rodnicu. U tome joj pomaže hormon oksitocin, te prostaglandini koji potiču aktivnost miometrija (mišićnog sloja maternice).

Kod prvorotkinja prvo nestaje cerviks, a zatim se otvara ušće maternice, a kod višerotkinja se taj proces odvija usporedo.

Vodenjak se formira ispred vodeće česti (najčešće glavica). Sprječava upale i ispadanja pupkovine. Sudjeluje u mehanizmu nestanka vrata maternice i otvaranju ušća maternice. Kad se ušće u potpunosti otvori, trudovi vrše sve jači pritisak na vodenjak koji tada prsne. Tim činom započinje drugo porođajno doba. Ako vodenjak pukne prije početka trudova, potrebno je odvesti se u rodilište, po mogućnosti u ležećem ii poluležećem položaju. Vodenjak više ne štiti dijete od infekcija i potreban je strogi nadzor ploda.

Nakon pregleda liječnik će odlučiti treba li trudove izazvati na umjetan način ili će se pričekati spontani trudovi, a do tada će nadzirati rodilju kontrolirajući krvnu sliku i sprječavajući razvoj infekcije. Ujedno će se provjeravati širenje vrata maternice, njegova dužina, tonus i položaj u rodnici.

Druga faza porođaja: Tiskanje i porođaj djeteta

Ova faza poroda odlikuje se intenzivnim trudovima, tiskanjem i završava porodom te rođenjem vašeg djeteta.

Trajanje trudova je individualno i može biti vrlo iscrpljujuće. Druga porođajna faza započinje kad je ušće potpuno otvoreno (10 cm), vodenjak je prsnuo, a glavica je na izlazu.

Trudovi su još intenzivniji i učestaliji. Pojavljuju se svake 2 minute, a traju oko 100 sekundi. Prvorotkinjama će drugo porođajno doba trajati 1 – 2 sata, a višerotkinjama oko 30 minuta, no često je dovoljno i 5 do 10 minuta.

Nakon izgona djeteta slijedi podvezivanje i presijecanje pupkovine. Ponekad je potrebno i nekoliko minuta prije nego dijete zaplače. Mora se prilagoditi novim uvjetima života. Pokazat će vam dijete i, ovisno o rodilištu, odmah vam ga dati u naručje (ili ga prethodno obrisati). I vi i dijete dobit ćete narukvicu s brojem.

Što se događa u tijelu?

Vrat maternice se otvorio i dijete je započelo svoje kretanje kroz porođajni kanal. Kosti zdjelice rodilje i djetetova glavica smještaju se jedno pored drugoga. Ako je ušće sasvim otvoreno, ali glavica nije dovoljno nisko i nije pravilno okrenuta, još nije vrijeme za tiskanje. Pratite upute primalje.Važno je da majka i ekipa za porađanje imaju dobru komunikaciju.

Tiskanje će slijediti trudove kad za to dobijete zeleno svjetlo. Čvrsto uporište za ruke pomoći će vam da bolje koristite trbušne mišiće i lakše i učinkovitije tiskate. Nakon posljednjeg pražnjenja mjehura, radi se dezinfekcija vanjskog spolovila, a međica se obrađuje lokalnim anestetikom. Hoće li tijekom porođaja biti izvršen urez međice, ovisi o njenoj elastičnosti, visini, veličini i brzini prolaza glavice te o obliku stidnog luka. Ako je potrebna, obavlja se kad djetetova glavica izboči međicu. Uglavnom se taj rez ne osjeti.

Doći će do intenzivnog stvaranja adrenalina koji će natjerati maternicu da doslovno izbaci dijete.

Treća faza porođaja: istiskivanje posteljice

Vaša će posteljica ili prirodno biti izbačena ili će je liječnik morati ukloniti nakon rođenja djeteta.

U slučaju rezus inkompatibilnosti s djetetom (vi ste Rh negativni, a dijete pozitivno), dobit ćete injekciju gamaglobulina koji neutralizira crvene krvne stanice Rh+ i tako će biti spriječene moguće teškoće oko sljedećeg djeteta i njegove pozitivne krvne grupe. Treće porođajno doba traje u prosjeku 30 do 60 minuta, počinje djetetovim rođenjem i završava rođenjem posteljice.

Što se događa u tijelu?

Tijekom trećeg porođajnog doba normalno je da izgubite određenu količinu krvi. U tom se razdoblju odvaja posteljica od maternice i tom se prilikom kidaju stvorene krvne žile koje su povezivale posteljicu s maternicom.

Lijekovima se preventivno djeluje na skraćivanje trećeg porođajnog doba smanjenjem krvarenja. O količini izgubljene krvi ovisit će i brzina oporavka. Nakon druženja s djetetom ponovo ćete osjetiti lagane trudove. Za 20 do 30 minuta oni će pomoći da porodite posteljicu.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije