Na naslovnici je Arnold Camfferman, instruktor padobranstva koji je i u 69. godini života aktivan, što je jedan od ključnih čimbenika dugovječnosti. Kako populacija sve više stari, istraživanja u toj domeni napreduju.

Da bi razumjeli starenje, istraživači traže odgovore u proučavanju životinja, što se u sklopu Amboseli Baboon Research Projecta u Keniji provodi već 51 godinu. Kao dio toga Bernard Oyath i Jackson Warutere uzeli su krv i druge uzorke od pavijana Olduvalija. Znanstvenici su otkrili da se pavijani s jakim društvenim vezama u odrasloj dobi mogu oporaviti od štetnih utjecaja stresnog djetinjstva na zdravlje.
U novom broju donosimo i priču o lamantinima.

LAMANTINI – opasnost izumiranja prijetila je ovim ljupkim morskim sisavcima na Floridi. Uz velike napore broj lamantina počeo je rasti, ali nedavni porast stope ugibanja ponovno izaziva zabrinutost. Lamantini, koje često zovu morskim kravama, svojevrsna su anomalija u životinjskom carstvu. Ni predatori ni plijen, ova miroljubiva stvorenja, koja mogu narasti do četiri metra i težiti više od 900 kilograma, prirodno su lišena ikakve agresivnosti.

KAKO ŽIVI NEPALSKA KRALJEVINA MUSTANG?

Nekada zabranjena za strance, himalajska kraljevina Mustang ipak se otvara prema svijetu, ali hoće li njezina jedinstvena kultura i neprocjenjiva riznica tibetskih antikviteta preživjeti ono što dolazi? Budući da nova cesta dovodi vanjski svijet u bivše kraljevstvo Mustang, njegov neslužbeni vladar zabrinut je da će narod izgubiti svoj način života.

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i darovat ćemo vam komplet od 12 brojeva časopisa iz 2022. godine, dakle još cijelu jednu godišnju pretplatu.

pretplata siječanj 1080x1080.jpg
Promo 

Cijena godišnje pretplate iznosi 65,03 € / 490 kuna.

Novi broj omiljenog magazina National Geographic Hrvatska u prodaji potražite od 10. siječnja.