S porastom globalnog zatopljenja sve su slabije zime i sve je manje snijega i ledenjaka pa popularna alpska odredišta tragaju za načinima očuvanja snježnog pokrivača i svoga zimskog gospodarstva.

Pročitajte i veliku temu o potrazi za potonulim brodovima koji su prevozili roblje iz Afrike u Ameriku; o tome kako se živi i što se događa u Kolumbiji; o indijskim rezervatima za tigrove i leoparde; o zrikavcima koji su ključni izvor proteina u Ugandi te ugroženi zbog prekomjernog izlova; o samurajskoj tradiciji u Japanu...

Pretplatite se u idućih mjesec dana na National Geographic Hrvatska i uz jedan broj gratis darovat ćemo vam i izvrstan ruksak LUNAR s pretincem za laptop i tablet, podstavom i dodatna tri džepića, te logom National Geographica.

nat geo ruksak lunar (1).jpg
Promo 

Cijena godišnje pretplate iznosi 440 kuna*
Uživajte u novom broju National Gographica Hrvatska, a u nastavku vam donosimo i riječ glavnog urednika Hrvoja Prćića o broju za ožujak.

Na jednoj od polica moje biblioteke s gotovo 20.000 knjiga točno znam gdje je drag mi roman Korijeni: saga o američkoj obitelji Alexa Haleyja. Saga opisuje povijest njegove obitelji od pretka Kunta Kinte koji je ugrabljen u Gambiji 1767. i brodom The Lord Ligonier prevezen do Marylanda gdje je prodan kao rob. Roman i istoimena TV-serija pobudili su veliku pozornost diljem svijeta, naročito među crnom populacijom, izazvavši zanimanje za svoju genealogiju i istraživanje povijesti ropstva. Ropstvo je velika crna točka u povijesti civilizacije i s ponosom trebamo isticati da su među prvima koji su ga ukinuli naša Korčula svojim gradskim statutom iz 1214. i Dubrovnik koji je ropstvo i trgovinu robljem zabranio 1416. godine, mnogo prije nego što su u 16. stoljeću prvi brodovi s afričkim robovima stigli u Ameriku. U velikoj temi u ovom broju traga se upravo za takvim brodovima koji su potonuli prevozeći robove s Crnog na Novi kontinent. To je hommage njihovoj patnji i prilog njihovoj povijesti, naročito važan za oko 12 posto Afroamerikanaca danas u SAD-u. Black Lives Matter (Crni životi su važni) sveobuhvatan je pokret u SAD-u koji se pretače u sve domene života te je istodobno podsjetnik na povijest, ali i izvor opetovanja netrpeljivosti koja bi napokon trebala nestati. Podsjeća me to na pripovijetku našeg nobelovca Ive Andrića Priča o kmetu Simanu u kojoj Siman kaže agi Ibragi „četiri stotine godina ste vi jahali nas, sada ćemo četiri stotine godina mi vas, a poslije ćemo razgovarati“. Budućnost ipak treba graditi na nekim drugim principima.

NGM_03_2022_cover.jpg
Promo 

Oni koji drugima negiraju pravo na slobodu zaslužuju da se njima oduzme sloboda.

— Abraham Lincoln