Ronilački klub Roniti se mora sa partnerima projekta C.I.O.S Grupacijom, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i National Geographic Hrvatska završili su svoju 22. ekološku akciju Think Green, održanu na otoku Visu.

Potpuno zbrinjavanje otpada izvučenog iz podmorja. U partnerstvu sa C.I.O.S Grupacijom koja je pružila cjelovitu logističku podršku sav materijal prikupljen tijekom akcije je odvezen s otoka, biti će razvrstan i adekvatno zbrinut. Na taj način dodatno se pomoglo lokalnoj zajednici i oslobodilo ih se svake brige oko prikupljenog materijala.Akcija je trajala tri dana gdje se čistila trajektna luka, riva i uvala Stonac. Iz podmorja je izvučeno petnaest tona, odnosno više od trideset kubičnih metara otpada. Najveći komadi bili su metalno nadgrađe broda, ostaci kanalizacijskih cijevi, bicikli, akumulatori, građevinski otpad, plastika te kamionske gume. Za sitni otpad upotrebljeno je više od 1000 vreća. Pronađena je i odbačena vojna oprema uključujući talijansku kratku pušku, municiju raznog kalibra te noževi. Oprema je predana na desalinizaciju u „Mvsevm”. U akciji je sudjelovalo više od šezdeset ronioca koji su zajedno odradili preko šest stotina radnih sati pod vodom. Osim otpada prikupljenog u podmorju sa otoka visa u sklopu Think Greena prikupljeno je po otoku i šest tona otpadnih guma i bijele tehnike. Kao i tisuću litara otpadnih ulja.

Cjelokupan napor volontera Think greena ne bi bio moguć i tako uspješan bez adekvatne potpore lokalne zajednice, Grada Visa i njenih društava. Posebno treba istaći veleposlanstvo Velike Britanije u RH koje je tradicionalno i ovaj put podržalo Think green. U akciji su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora - Zagreb uz pomoć UPA Rostrum - Split i RK Roniti se mora – Šibenik.

cios
default

Akcija je održana u partnerstvu sa C.I.O.S. Grupacijom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographic Hrvatska, Veleposlanstvom Velike Britanije Zagreb, Gradom Visom, Jamnica, TZ Vis, Mares, Garmin, Pivovara Medvedgrad, Klara, Sixt, Geopark Viški Arhipelag, Hotel Issa, DC Nautica Vis, Gradina Vis, Hvidra Vis, te Scubalife magazin te Morski.hr.

Ronilački klub Roniti se mora već deset godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

Završena 22.ekološka akcija Think Green. a po prvi put ove godine uveo se novi koncept u čišćenje podmorja

Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst: Promo

Foto: Promo