Porod carskim rezom predstavlja puno ozbiljniji i složeniji oblik dovršetka poroda te je samim time nakon takvog poroda uloga fizioterapeuta od veće važnosti. Glavni cilj fizioterapije nakon poroda je prevencija mogućih komplikacija i postepeni povratak u aktivnosti prije trudnoće. „Na carski rez puno ljudi gleda kao na rutinsku operaciju, ali činjenica je da se ulazi u duboke strukture tkiva i da je on, kao i svaka operacija, invazija u organizam.

Također, rezu na maternici je potrebno više vremena da zacijeli nego ožiljku na koži. Ožiljci također mogu biti razlog mišićne disfunkcije na okolnim mišićima, odnosno mogu otežati ispravnu aktivaciju okolnih mišića, a mogu imati za posljedicu i to da tijelo ne koristi mišiće trbuha već traži one koji mogu kompenzirati za njih - kao primjerice leđne ili vratne mišiće što za posljedicu može imati bol u tom dijelu tijela“, ističe dipl.physio. Sunčana Knez koja nam je odgovorila na najvažnija pitanja koja muče čitateljice.


Nakon velikog broja operativnih zahvata pacijentima se preporučuje fizikalna terapija no nakon carskog reza ne. Zašto?

Nažalost nakon velikog broja operativnih zahvata rehabilitacija se uopće ne spominje niti preporučuje. Potrebno je pojačati svijest o potrebi rehabilitacije nakon svih operativnih zahvata, a pogotovo nakon abdominalnih operacija i to zbog velikog učinka ožiljka na tkivo, stvaranje mogućih priraslica te posljedično pojavi zdjelične boli, problema s probavom, urinarnom inkontinencijom...

Jedan od razloga što se rehabilitacija nakon carskog reza ne spominje je to što nema objektivnih pokazatelja o nekoj disfunkciji - nema edema, smanjenog opsega pokreta, ništa vidljivo, i žene su u situaciji da o problemima koje imaju ne razgovaraju. Najčešće zbog nelagode i mišljenja da se inkontinencija, zdjelična bol, bolni spolni odnosi ili slični problemi ne mogu rješavati.

10 razloga za hitni carski rez:
Shutterstock 

Kada bi nakon poroda trebalo posjetiti fizioterapeuta?

Idealno bi bilo napraviti fizioterapeutsku procjenu svake žene nakon operacije carskog reza, ali svakako ako se primijete problemi s ožiljkom u smislu bolova, zatezanja, peckanja, bolova u zdjelici, problema s probavom, bolovima u donjem dijelu leđa ili kukova, inkontinencije...

Ako imamo dopuštenje ginekologa s rehabilitacijom možemo krenuti 6 do 8 tjedana nakon poroda, čak i koji tjedan više dok ožiljak potpuno ne zacijeli. Nakon poroda svakoj ženi je potrebna rehabilitacija koja uključuje razne manualne tretmane, korekciju posture i ciljane terapijske vježbe.

Kako izgledaju tretmani koji se provode nakon carskog reza i koji se problemi njima rješavaju?

U početku se zbog cijeljenja reza počinje s laganim vježbama, a svakodnevno im se povećava intenzitet te se uvode složenije vježbe, ovisno o stanju rodilje. Fizioterapija obuhvaća vježbe disanja, vježbe cirkulacije, edukaciju rodilje o pozicioniranju u krevetu te okretanju i ustajanju...

Procjena ožiljka jako je bitan dio svake rehabilitacije nakon operativnog zahvata, jer svaki ožiljak predstavlja traumu za tkivo i ostavlja posljedice. Ožiljci mogu izazivati trnce, peckanje, svrbež, preosjetljivost kože na tom mjestu ili utrnulost tog područja. Mogu zatezati kožu i ograničavati opseg pokreta. Potrebno je provjeriti njegovu mobilnost, jer ožiljkasto tkivo je manje gibljivo,

'Svaki ožiljak predstavlja traumu za tkivo i ostavlja posljedice'

nefleksibilno. Potrebno je provjeriti i stanje mišića zdjeličnog dna. Pojava inkontinencije nije isključivo vezana za problem slabosti tih mišića i Kegelove vježbe ne bi trebale biti jedine koje se preporučuju u tom slučaju.

Nakon detaljne procjene funkcije mišića daju se ciljane vježbe koje mogu uključivati jačanje tih mišića ili, pak, njihovo opuštanje kako bi se normalizirao njihov tonus i ublažili simptomi koji mogu uključivati inkontinenciju, bolove u zdjelici, seksualnu disfunkciju, bolne odnose... Ovi problemi jako narušavaju kvalitetu života. Potrebno je ispitati i postoji li dijastaza rektusa koja narušava stabilnost trupa jer uzrokuje probleme u donjem dijelu leđa, zdjelici, kukovima te pridonosi spuštanju mjehura ili maternice.