4 razloga zašto se dijete bolje ponaša s tatom: Nijedan nema veze s tim da jednog roditelja više voli

Možda ste se pitali zašto je dijete "mali anđeo" u vrtiću ili s tatom, a s mamom pokazuje svoje najgore ponašanje.

Shutterstock

Možda ste kod svog ili druge djece primijetili da se puno bolje ponašaju kada su s ocem nego s majkom. To nije tako rijetko, mame često čuju i od odgojiteljica u vrtiću da je dijete "mali anđeo", a kod kuće "poludi".

Mališani svoje "najgore" ponašanje najčešće pokazuju upravo pred mamom jer se uz nju osjećaju sigurnije pa mogu biti ranjivi. S tatom i tetama u vrtiću se više pridržavaju pravila i rade što im se kaže, a evo i razloga, piše Yumama.

1. Mama provodi više vremena s njim

Možda nije tako u svakoj obitelji, ali uglavnom su mame te koje provode više vremena s djecom nego tate. Čak i zaposlene mame nekako više vremena provode u svakodnevnoj brizi za djecu nego tate. Ne znači da je uvijek i svugdje tako, ali mame uglavnom pripremaju mališane za školu, hrane ih, uspavljuju ih.

Prema nekim podacima, mame s djetetom u prosjeku provode šest sati dnevno, dok zaposleni očevi sa svojim mališanom provode između dva i tri sata dnevno. Sukladno tome, onaj tko provodi najviše vremena s djetetom svjedočit će najvećem broju emocionalnih ispada mališana.

Shutterstock  Ispovijest majke kojoj je rođenje sina uništilo brak i karijeru

Osim toga, vrijeme koje roditelji provode s djetetom također utječe na njihovo emocionalno stanje. Dakle, dok djetetu dođe vrijeme za spavanje, mama je obično već umorna, iscrpljena, što sve utječe na komunikaciju s mališanom, ali i na njegovo ponašanje.

Otac, pak, komunicira na drugačiji način i u kraćem vremenskom periodu, zbog čega je općenito smireniji i bolje raspoložen, zbog čega i dijete zadržava pozitivno ponašanje.

2. Roditelji imaju različite stilove roditeljstva

Djeca su prilagodljiva i ponašaju se u skladu s odgojnim stilom roditelja i pravilima. Tako, primjerice, ako mama ima autoritaran stil odgoja, postavlja jasne granice i pravila, ali se mirno nosi s otporom mališana. Tata je, pak, istog stila, ali ne trpi nikakav otpor, niti želi pregovarati o pravilima ponašanja.

U tom će slučaju dijete vrlo brzo shvatiti da mama puno bolje podnosi žaljenja, zamjerke, pa čak i svađe te da će zbog takvog ponašanja s tatom snositi posljedice.

Isto se događa ako mama lako popusti pod negativnim pritiskom, a tata se čvrsto drži postavljenih granica. Dijete će se u tom slučaju više buniti i zamjerati majci.

3. Tata je opušteniji

Kad se odrasla osoba smije, dobro je raspoložena i opuštena, a slično se ponaša i dijete. Ako je roditelj napet, izbjegava kontakt očima, govori strogo, oštro, ljutito, i dijete će postati nervozno. 

Ako se vaše dijete bolje ponaša s tatom, obratite pozornost na svoje tjelesne signale. Dok je mama napetija i umornija, djeca kopiraju njezino ponašanje. Čuli ste za helikopter, a što su dron roditelji? Stručnjaci se slažu da ovaj odgoj loše utječe na djecu, ali i roditelje

4. Osjećaju se sigurnije s mamom

Djeci je potrebna sigurna povezanost s roditeljima, da mama i tata budu sigurna luka, odnosno da roditelj bude smiren i prisutan kada dijete doživljava neke intenzivne emocije.

Kad je dijete ljuto, počinje se povlačiti od roditelja, zato je važno na njihovo loše ponašanje reagirati empatijom i suosjećanjem, kako bi znalo da pred vama može sigurno izraziti svoje emocije, da ga nećete ništa manje voljeti zbog toga, prenosi Parents.ru.

Iz perspektive djeteta, to je jednostavno pitanje - mogu li slobodno izraziti svoje osjećaje. Mališani također znaju tko je njihova sigurna luka i pred kime mogu slobodno pokazati svoju "najgoru verziju", a to je najčešće mama. Stoga, ako se vaše dijete ponaša "najgore" kada je s vama, nemojte se preispitivati ​​radite li nešto krivo, već znajte da je to signal da se mališan s vama osjeća najsigurnije.

 Izvor: Yumama