DIJETE NE PIJE DOVOLJNO VODE? Pokušajte ga potaknuti na unos tekućine uz ovih 6 učinkovitih trikova

Voda čini veći dio našeg tijela zbog čega odmalena treba učiti djecu da ju svakodnevno ispijaju. No ponekad to nije tako lako kao što se čini. Donosimo učinkovite savjete kako dijete koje ne voli vodu potaknuti da ju što više konzumira

Shutterstock 6 je jednostavnih savjeta kojima možete potaknuti dijete da unosi više vode

Tijelo bebe građeno je čak od 75 do 80% vode dok se kod odraslih taj omjer malo smanjuje - što smo stariji, to je sadržaj vode u tijelu manji. I to manji u žena nego u muškaraca. Odrasli muškarci imaju oko 60%, a odrasle žene oko 50% vode u tijelu. Razlog zašto žene imaju manje vode jest taj što su sklone nakupljanju masnog tkiva koje sadrži 1/4 vode, dok mišićno tkivo koje je zastupljenije kod muškaraca sadrži i do 3/4 vode. To je i razlog zašto mišićavi ljudi mogu imati više vode u tijelu od pretilih. Stoga ne čudi što je za piće najzdravija voda. To međutim, naši mališani ne znaju i nerijetko nakon što se naviknu na sokove i slatke napitke, odbijaju piti vodu. Želite li to izbjeći, odmalena im nudite vodu i nezaslađene čajeve, a ne sokove.

Shutterstock  Nakon što se naviknu na sokove i slatke napitke, mališani odbijaju piti vodu

To je važno i za razvoj jer voda nema kalorija, a utažuje žeđ. S druge strane sokovi zbog šećera sadrže i mnogo kalorija i često ne utaže žeđ. Pijući isključivo sokove mališani unose previše kalorija u tijelo, a uneseni šećer može smanjiti apetit. Stoga, želite li da dijete ima apetit za ostalom hranom, izbjegnite mu davati previše sokova.

Shutterstock  Pobrinite se da uvijek imate bocu vode sa sobom kada odlazite negdje iz kuće

6 načina kako natjerati djecu da piju više vode:

1. Kako biste djecu zavarali da piju nešto drugo, ubacite u vodu krišku limuna ili naranče
2. Servirajte im čašu vode tijekom svakoga jela
3. Izbacite konzervirane i druge slatke sokove iz kuće
4. Ubacite u vodu kockice leda zanimljivog oblika
5. Pijte što češće mineralnu ili običnu vodu kada ste kod kuće, jer ste im vi i dalje najveći uzor
6. Pobrinite se da uvijek imate bocu vode sa sobom kada odlazite negdje iz kuće