Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igre za razvijanje inteligencije predškolaca

Dijete između treće i pete godine života upoznaje svijet prije svega kroz igru u kojoj se ponaša poput malog istraživača. Roditelji bi tu želju za učenjem trebali znati pametno iskoristiti.

 razvoj inteligencije kod djece

Svaka intelektualno zahtjevnija igra od djeteta traži više koncentracije, razumijevanja i postavljanje cilja igre. Postupni razvoj razmišljanja i pamćenja koji se odvija kroz igru navest će dijete da se fokusira i koncentrira. Ako je igra primjerena djetetovoj dob, dijete će biti zainteresirano za učenje i rješavanje problema, a rezultat će biti razvoj mentalnih sposobnosti.

Predlažemo ove tri igre za poticanje razvoja inteligencije:

  • Pogodi što se promijenilo? Na stol stavite tri ili četiri igračke i predložite djetetu da ih promatri. Neka se zatim okrene ili sklopi oči. Sad uklonite jednu igračku, a kad mališan otvori oči, zamolite ga da pogodi što se promijenilo na stolu. Zadatak možete zakomplicirati! Savite na stol više igračaka, do sedam, i samo dvjema ili trima zamijenite mjesta.
  • Slažemo rečenicu Možemo se igrati i u društvu! Prvi igrač izgovara jednu riječ, drugi tu istu riječ ponavlja za njim i dodaje svoju riječ. Onaj koji se prvi zbuni i ne ponovi pravilo cijelu rečenicu, ispada iz igre.
  • Pamtimo sličice Pripremite 10 do 12 sličica. Igra nudi razne kombinacije, bilo da se igrači podijele u dvije ili više skupina ili, pak svaki igrač igra sam za sebe. Zadatak je međutim jasno određen - potrebno je zapamtiti što više sličica.

    Igrači najprije kratko promatraju sličice na stolu, a zatim ih treba sve ukloniti. Prva skupina ili prvi igrač mora imenovati jednu sličicu, a nakon toga slijedi protivnička skupina ili sljedeći pojedinac koji također mora reći koju je sličicu zapamtio. Igra se nastavlja sve dok se igrači mogu sjetiti sljedeće sličice, a pobjednik je onaj koji se sjeti više sličica.

Foto: Thinkstock

Najnovije