Negdje između 18 mjeseci i tri godine, vaše slatko, poslušno dijete, preko noći će postati buntovno. Naravno, na prvu to može izgledati slatko i smiješno. Ali nakon nekoliko dana, upravljanje superiornim djetetom postaje gotovo nemoguće pa se s pravom pitate, zašto se vaše dijete upušta u borbu za moć. Čak i odlazak u trgovinu postaje nemoguć! Dođete do trgovine, a dijete ne želi ući u obična kolica za kupovinu, već samo ona u obliku trkaćeg automobila, koja su pritom sva zauzeta.

Jedno vrijeme pregovarate da uđe u kolica, a već sljedećeg trenutka slijedi ispad, dijete vrišti i bace se po podu, jer ne može voziti svoja 'omiljena' kolica. Ponaša se dramatično i uzalud se trudite postići dogovor.

Još jedan primjer odnosi se na to da prvo ne želi pospremati igračke pa ne želi oprati zube i ići na spavanje. Odgovor na sve je 'NE'! Ima i djece koja u naletu bijesa udaraju i pljuju. Ako k tome još i pobjegne iz kreveta i krene trčati naokolo... Vjerujemo da tada gubite razum i pitate se: "Je li to moje dijete postalo mali šef?" i "Kako je do ovoga došlo?".

Djeca dominiraju više nego ikad

Stručnjaci za razvoj i dječju psihologiju otkrili su da djeca dominiraju više nego ikad. Zahtjevni su, šefuju, prkosni su i nezasitni. Ponekad vam to može biti šarmantno, jer ste uvjereni da su vođe, a ne sljedbenici. Međutim, to će vas u nekom trenutku i uplašiti i naljutiti. Vjerujete da imate tvrdoglavodijete koje je vas uopće ne shvaća ozbiljno.

No jeste li uopće čuli za tzv. 'alfa kompleks'?! Riječ je o dinamici odnosa kad onaj između roditelja/skrbnika i djeteta postaje obrnut, a dijete instinktivno osjeća potrebu preuzeti kontrolu. Ne govorimo o djeci jake osobnosti, već o sasvim običnoj djeci. Porast broja obitelji u kojima su djeca glavna, posljedica je modernog antihijerarhijskog roditeljstva. Djeca osjećaju da imaju moć, jer je moderno roditeljstvo demokratsko, a sve zato što želimo potaknuti njihovu individualnost i autonomiju.

shutterstock_1739417165.jpg
Shutterstock Ako dijete nema ni najmanju količinu poštovanja dok vam se obraća postoji mogućnost da je razmaženo

Metode kako se nositi s djetetom šefom

Vrijeme je da preuzmete kontrolu. Želite disciplinirati dijete i prekinuti neprijteljsku atmosferu ispunjenu borbom za moć. Odlučite što vam je uistinu važno i inzistirajte na tome, ka na primjer koje navike želite uspostaviti, a koje izbjeći kod svog mališana, što vam smeta, a što ne...

Konfliktna područja možete podijeliti u tri grupe: žuto, zeleno i crveno svjetlo.

Crveno svjetlo koristite za stvari o kojima se ne može pregovarati, kao što je vezanje sigurnosnog pojasa, držanje za ruku dok prelazite cestu i odlazak na spavanje u određeno vrijeme. Žuto svjetlo neka bude za stvari kao što su jedenje povrća, vrijeme za kupanje ili pranje zubi. Ovdje možete biti i malo popustljivi te se zapitati hoće li se dogoditi 'smak svijeta' ako to ne učine. Na kraju, tu je zeleno svjetlo. Primjerice, što je najgore što bi se moglo dogoditi ako u restoran ponesu tri umjesto dvije igračke ili pak što ima veze ako odjeća koju žele nositi nije po vašem ukusu.

Prije svega - djetetu budite roditelj, a ne prijatelj! Prema mišljenju psihologa, djeca napreduju ukoliko im se uspostave čvrsta pravila, granice i struktura. To ne znači da nećete biti fleksibilni već da vaše dijete žudi za usmjeravanjem i vodstvom. Žele jakog roditelja, vođu. Pokažite djetetu tko je šef, jer će se samo tako osjećati sigurno i zbrinuto. Vjerujte instinktima i donosite odluke te ih se onda i pridržavajte.