Visoko osjetljiva djecačešće plaču, skloni su brizi i svaku emociju doživljavaju snažno. Neka djeca nisu samo emocionalno osjetljiva već reagiraju i na fizičke podražaje, npr. glasnu glazbu, veliku svjetlost pa čak i na neke teksture. Teže se nose s gužvama i promjenama, a odgajanje takve djece istovremeno je predivno iskustvo i veliki izazov, posebice kad je riječ o provođenju discipline. Iako roditelji ponekad izbjegavaju disciplinu misleći da će tako još više uzrujati osjetljivo dijete, disciplina ja važna za svako dijete jer ih uči kako da se suoče sa stvarnim svijetom, piše psihoterapeutkinja Amy Morin za Verywell family te predlaže nekoliko načina kako je implementirati u odgoj visoko osjetljivog djeteta.

1. Prihvatite njihovu osjetljivost

Ne trudite se mijenjati djetetov karakter, ako je osjetljivo. Umjesto da ga promatrate kao slabića, fokusirajte se na njegove snage i prihvatite da ono što može biti jednostavno za drugo dijete, vašem djetetu može predstavljati izazov.

Nemojte dijete osuđivati što burno iskazuje emocije već mu pomozite da se sa svojim emocijama nosi na društveno prihvatljiviji način. U teškim se trenucima sjetite kako ga njegova osjetljivost često čini izrazito dragom i empatičnom osobom.

2. Pomozite im da "napune baterije"

Osjetljiva djeca lako postaju previše stimulirana vanjskim utjecajima pa izbjegavajte velik broj aktivnosti za dijete. Osjetljivoj će djeci goditi dovoljno vremena za mirnu igru kod kuće, na poznatom mjestu i bez puno podražaja.

U kući možete izdvojiti i takozvani mirni kutak koji može služiti za mirne aktivnosti poput crtanja ili čitanja. Kada dijete zatreba pauzu, to može biti njegovo mjesto za mir.

5 načina kako odgajati visoko osjetljivu djecu
Shutterstock 

3. Postavite granice

Iako se može činiti da će granice još više uzrujati osjetljivo dijete, izbjegavanje postavljanja granica može imati daleko veće posljedice.
Disciplina djeci pomaže u učenju odgovornosti i priprema ih za izazove stvarnog svijeta. Ako izbjegavati koristiti disciplinu u odgoju osjetljivog djeteta, uskraćujete mu priliku za zdravi rast i razvoj. Osjetljiva djeca trebaju osjetiti posljedice svog neprimjerenog ponašanja, kao i sva druga djeca.

Izbjegavajte kaznu i fokusirajte se na logične posljedice. Da biste disciplinirali dijete, nije nužno podizati glas. Ostanite mirni, predstavite djetetu kako stvari stoje i ostanite dosljedni.

4. Naučite ih da verbaliziraju emocije

Osjetljiva djeca svoje emocije često pokazuju ponašanjem. Pomozite im da nauče verbalizirati svoje emocije kako bi se lakše s njima nosili. Oni su često potpuno preplavljeni situacijom da ne znaju kako bi na nju reagirali.

Vještine rješavanja problema mogu znatno olakšati život osjetljivog djeteta. Pomozite djetetu da prvo osvijesti problem koji ima te da se suoči s njim. Tako će ojačati samopouzdanje i djetetova sposobnost da se snađe u neugodnim situacijama.

5. Hvalite njihov trud, a ne rezultate

Osjetljiva djeca trebaju mnogo ohrabrenja od svojih bližnjih. Hvalite svoje dijete često, ali samo onda kada je pohvala zaslužena. Djeca koju se stalno hvali, bez obzira na to što rade, imaju niže samopouzdanje od djece koju se hvali po zaslugama.

Važno je da hvalite djetetov trud, a ne rezultat. Čak i ako nije ostvareno očekivano, uvijek možete istaknuti kako primjećujte koliko je vremena i truda dijete uložilo u neki zadatak i za to ga pohvaliti. Osjetljiva su djeca često suosjećajna i draga prema drugima. Uvijek ih pohvalite kada pokazuju brigu prema drugima i čine dobro za njih.