Svake se godine 22. travnja obilježava Dan planeta Zemlje i to s ciljem da sve nas podsjeti na probleme s kojima se naš ekosustav susreće. Neprekidan rast i razvoj civilizacije rezultirao je neprekidnim devastiranjem okoliša što, ako se ne probudimo, može imati ozbiljne posljedice na naše živote. Stoga je nužno što više pažnje posvetiti ekologiji te tome poučiti i nove generacije. Evo kako im na zabavan način možete usaditi svijest o važnosti očuvanja okoliša, ali i kako ih potaknuti da što više vremena provode u prirodi i na zraku.

1. Posadite biljku

Naučite važne činjenice o ekosustavima tako što ćete posaditi sjeme. Ne treba vam veliko dvorište da biste naučili osnove vrtlarstva. Sjeme za rast treba tri stvari: svjetlost, hranu i vodu. Ako nemate vrt ili balkon unesite dašak prirode unutra! Zajedno možete napraviti terarij u svom domu.

2. Vozite bicikl umjesto automobila

Ako inače nemate naviku vožnje biciklom, danas biste mogli napraviti iznimku i provesti dan s djetetom na limenom ljubimcu na dva kotača. Tako ćete spriječiti emisiju štetnih plinova, učiniti nešto korisno za svoje zdravlje i odlično se zabaviti s mališanima.

3. Reciklirajte

5 zabavnih aktivnosti s djecom za Dan planeta Zemlje
Shutterstock 

Od malih nogu učite dijete važnosti recikliranja, zajedno razvrstavajte otpad u kućanstvu i napomenite mu da otpad nikada ne baca na ulicu ili u prirodu!

4. Nahranite ptice

Ako imate nešto više vremena možete si dati truda i s onim što imate u stanu izraditi hranilicu za ptice. Ili jednostavno izađite u prirodu, ponesite nešto kruha i uživajte u druženju s ovim divnim stvorenjima. Pritom zamolite dijete da opiše različite ptice koje je vidjelo u vašem susjedstvu. Koje su boje, kakve zvukove proizvode?

5. Naučite dijete štedjeti električnu energiju i vodu

Naučite dijete kako štedjeti električnu energiju tako što ćete gasiti rasvjetu u prostorijama u kojima ona nije nužna, a isto vrijedi i za vodu. Na primjer, kad dijete pere zube objasnite mu da voda ne treba nepotrebno curiti čitavo vrijeme.