Djeca obično mogu razumjeti značenje zahvalnosti tek između četvrte i šeste godine. Ako to ne uvide postoje razlozi zašto djeca mogu nastaviti tražiti više, ne reći hvala, ne vidjeti dobro ili biti nezahvalni kada im se pruži nešto lijepo ili se nešto učini za njih. A ovo su najčešći razlozi...


1. STAV ‘JA TO ZASLUŽUJEM’
"Razvoj ovog stava obično počinje pretjeranom roditeljskom brigom - pretjeranim ugađanjem, pretjeranom zaštitom, pretjeranim hvaljenjem djeteta i ispunjavanjem njegovih beskrajni zahtjeva", kaže stručnjakinja Amy McCready. Želimo da naša djeca budu sretna pa počinjemo uklanjati svaku prepreku koja im se nađe na putu ili 'lebdimo' iznad njih kako bismo osigurali da nikada ne pogriješe.

2. ŽIVOT POD STAKLENIM ZVONOM
Još jedan razlog zašto djeca mogu biti nezahvalna je taj što nemaju stvarnog životnog iskustva. Dok su mala sjajno je poticati ih da doniraju igračke ili ruksake drugima kojima je to potrebno. Međutim, ako ne vide što to doista znači ne imati i kako žive ti drugi ljudi, lekciju neće u potpunosti usvojiti.

3. ZASLUŽENO ILI NE?
Jedna studija provedena na sveučilištu Yale otkrila je da je manja vjerojatnost da će djeca u dobi od 4 do 8 godina osjetiti zahvalnost za nešto ako misle da su zaslužila tu nagradu ili da se ona sama po sebi očekivala. Djeca u toj situaciji također nisu imala želju dijeliti s drugima. S druge strane, kada su djeca dobila nagradu iz čiste velikodušnosti od strane davatelja, postojao je veći emocionalni učinak. Ovaj dublji osjećaj zahvalnosti uzrokovao je da djeca budu motivirana da dalje daju drugima.


4. POTREBA ZA AUTONOMIJOM
Vaša se djeca mogu činiti nezahvalnima ne zato što su stvarno takva već zato što imaju potrebu za autonomijom. To je osobito vidljivo kod tinejdžera.

Psihijatar otkriva jedan učinkovit način odgoja razmažene djece
Shutterstock Manja je vjerojatnost da će djeca u dobi od 4 do 8 godina osjetiti zahvalnost za nešto ako misle da su zaslužila tu nagradu ili da se ona sama po sebi očekivala

 Izvor: Raising Kids With Purpose