Yulia Gippenreiter poznata je ruska psihologinja specijalizirana, između ostalog, za obiteljsku terapiju. Stoga je korisno čuti njezine savjete o odgoju djece, odnosno u čemu ne treba griješiti.

1. Pokažite ljubav djetetu

Važno je da dijete zna da je prihvaćeno i voljeno bezuvjetno, a ne zato što je napisalo domaću zadaću ili uspjelo ne poderati hlače. U suprotnom, dijete će živjeti u stalnom strahu da će, ako učini nešto loše, izgubiti ljubav roditelja.

2. Ne ometajte prirodni razvoj

Ako se dijete želi penjati posvuda, stalno se prlja, hoda po lokvama, postavlja milijun pitanja – to samo znači da je s njim sve u redu. Tako iskazuje znatiželju potrebnu za njegov razvoj.

3. Najbolje što možete učiniti je ne miješati se

Znatiželja može brzo nestati ako dijete čuje "ne postavljaj glupa pitanja", "odrasti već jednom", "dosta je bilo gluposti".“Morate jako paziti na samostalan razvoj djeteta. Puno se govori o važnosti metoda ranog razvoja, ranog čitanja i rane pripreme za školu, ali djeca se prije svega trebaju igrati", kaže Yulia.

4. Potičite samostalnost

Jednako je važno ne ometati dijete u njegovim prvim pokušajima osamostaljivanja. Ako dijete želi samo zavezati vezice, izađite mu u susret, čak i ako ste u žurbi. Bez natuknica, savjeta i kritika. Ako svaki put činite sve umjesto djeteta uz riječi "daj mi, ja ću", "ne ide ti, ja moram", ono će ubrzo prestati pokušavati nešto učiniti samostalno. Neka dijete preuzme kontrolu. Postupno će početi samostalno prelaziti ulicu, pisati zadaću, birati prijatelje - pustite ga, ali postavite granice. Primjerice, dogovorite se da može birati kada će pisati zadaću, ali da to mora biti do osam sati navečer. Međutim, to osamostaljivanje ne smije odjednom pasti na dijete. Prije svakog koraka trebate razgovarati s njim i objasniti mu da mu dajete više slobode – ne zato što ste umorni i puštate ga da radi što hoće, već zato što vjerujete da će se snaći. I naravno i dalje biti tu u slučaju da mu zatreba pomoć. “Paradoksalno, vašem djetetu treba negativno iskustvo, naravno pod uvjetom da ono ne ugrožava njegov život ili zdravlje. Dopustite svom djetetu da se suoči s negativnim posljedicama svojih postupaka (ili nedjelovanja). Tek tada će odrasti i postati svjesni kako svijet funkcionira i što je odgovornost", kaže Yulia.

5. Nemojte brkati brigu s posesivnosti

Roditelji se, naravno, trebaju brinuti o djetetu, ali trebaju osluškivati njegove želje, a ne biti vođeni mišlju – ja znam što je za njega najbolje. "Kada dijete više ne zna što želi jer nije naviklo slušati samo sebe, to je samo rezultat diktata roditelja. U tom smislu je bespomoćno“, upozorava psihologinja. Tijekom odrastanja dijete će se morati suočiti s raznim teškim pitanjima i bit će mu puno lakše s tim se nositi ako se navikne o tome razgovarati s roditeljima.

6. Ne kritizirajte

Ako je vaša prva reakcija na djetetovu iskrenost kritika, osuda ili nepažnja, drugi put ono neće reći ništa. “Malo je vjerojatno da ćete u društvu prijatelja prvi početi kritizirati i ocjenjivati. Nemojte to raditi niti djetetu“, kaže čuvena Ruskinja.

7. Razgovarajte s djetetom o svojim osjećajima

Pred djecom često imamo nastup autoriteta koji pokušavamo održati na sve načine. Nosimo masku prosvjetnog radnika i bojimo se skinuti je i na trenutak. Ponekad se djeca iznenade kad saznaju da mama i tata uopće imaju emocije. I to na njih ostavlja trajan dojam. Srž je u tome da se na taj način odrasla osoba djetetu čini bližom i ljudskijom.

samostalnost
Shutterstock Ako se dijete želi penjati posvuda, stalno se prlja, pustite ga - to znači da je sve u redu s njegovim razvojem

Izvor: Zadovoljna.rs